Αποκλιμάκωση στη νήσο Τζέρσεϊ - Ωστόσο η κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα δεν έχει επιλυθεί

 Δύο πλεούμενα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού απομακρύνθηκαν χθες από την βρετανική νήσο Τζέρσεϊ, που βρίσκεται στο κανάλι που χωρίζει τη νότια Αγγλία από τη βόρεια Γαλλία, κινούμενα προς τη βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού γαλλικά αλιευτικά εγκατέλειψαν νωρίτερα την περιοχή, όπου διαμαρτύρονταν για τον περιορισμό των αλιευτικών δικαιωμάτων τους στη μετά Brexit εποχή.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα παραμένει σε επιφυλακή ώστε να παράσχει όποια αρωγή χρειάζεται το Τζέρσεϊ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των σχέσεων με τη Γαλλία, που "ελεγχει" την παροχή ρεύματος στο νησί.

"Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιφέρει αλλαγές στα αλιευτικά δικαιώματα", σημείωσε. "Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν την πρόσβαση στα ύδατα του νησιού με βάση τη συμφωνία και τις υποστηρίζουμε στην άσκηση αυτού τους του δικαιώματος", κατέληξε.

Τα σχεδόν 50 γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονταν στα ανοικτά του Τζέρσεϊ από χθες το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της αλιείας που επιβλήθηκαν στους Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit άρχισαν το απόγευμα να αναχωρούν από τα ύδατα του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ "παραμένουν στη θέση τους", δήλωσε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, ψαράς από τη νορμανδική πόλη Γκρανβίλ (Μάγχη), στο τέλος μιας συνάντησης μεταξύ των Γάλλων ψαράδων και ενός υπουργού του Τζέρσεϊ. "Τώρα εναπόκειται στους υπουργούς να μεριμνήσουν. Δεν θα μπορέσουμε πια να κάνουμε πολλά", πρόσθεσε.

"Η επίδειξη δύναμης έγινε. Ο πολιτικός είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει", δήλωσε ο Ντιμιτρί Ρογκόφ, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας.

"Δεν εξαρτάται από τους ψαράδες να πάνε και να αποκλείσουν το Τζέρσεϊ για να πάρουν αυτό που θέλουν", πρόσθεσε. "Τώρα, εάν δεν υπάρξει επιτυχής έκβαση, ο υπουργός πρέπει να κόψει το φως".

Την Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να καταφύγει σε "αντίποινα" εάν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ, υπονοώντας πιθανές επιπτώσεις στη "μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποβρύχιο καλώδιο" που τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Χθες η Ανίκ Ζιραρντέν άσκησε περισσότερη πίεση: "Εύχομαι οι βρετανικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους" να συμπεριλάβουν νέους περιορισμούς πρόσβασης στις άδειες αλιείας που χορηγούνται στους Γάλλους ψαράδες.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έναν κατάλογο 41 γαλλικών αλιευτικών, από 344 αιτήσεις, που έχουν άδεια αλιείας στα ύδατα του Τζέρσεϊ, αλλά ο κατάλογος αυτός συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις "που δεν συμφωνήθηκαν, συζητήθηκαν, κοινοποιήθηκαν προηγουμένως" στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις