FARM TO FORK: Βιώσιμη γεωργία και νέα μοντέλα που εξασφαλίζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας
FARM TO FORK: Βιώσιμη γεωργία και νέα μοντέλα που εξασφαλίζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας

Σεντ Κέιτλαϊν Γουέιβερ -Βέλγιο

Παρόλο που μοιάζει σαν ένα κέντρο ελέγχου κάποιας διαστημικής αποστολής, αυτό το μέρος στο Βέλγιο είναι ένας σημαντικός κόμβος για δημοπρασίες φρούτων και λαχανικών. Κάθε μέρα πωλούνται εδώ έως και 4.000 τόνοι φρέσκων προϊόντων, που προέρχονται από 1000 περίπου αγρότες.

Συμμετέχουν στην BelOrta, έναν από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς πωλήσεων στην Ευρώπη. Για τους αγρότες, η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων σημαίνει επίσης ένα δίκαιο εισόδημα. Για το πετύχει αυτό αλλά και να διασφαλίσει την ύπαρξη προτύπων καλής ποιότητας, το δίκτυο έχει επιβάλλει σε όλα τα μέλη του αυστηρές διαδικασίες στην παραγωγή.

Ο Τζο Λάμπρεχτ είναι διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ του δικτύου: «Στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή τιμή στις αγορές για την προστασία των παραγωγών μας. Θέλουμε επίσης οι καταναλωτές να απολαμβάνουν φρέσκα προϊόντα με υγιεινό τρόπο. Εάν θέλεις να οικοδομήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη, με τον αγοραστή σε σχέση με την παραγωγή, τότε πρέπει να παρακολουθείς διαρκώς τι συμβαίνει στο χωράφι, τι συμβαίνει με τον παραγωγό και τι γίνεται με τον καταναλωτή».

Οι δίκαιοι όροι στην αγορά, η βιώσιμη καλλιέργεια και τα υψηλά πρότυπα ποιότητας για τους καταναλωτές είναι ανάμεσα στους βασικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ε.Ε.

Για την περίοδο 2023-2027, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στοχεύει στον συνδυασμό κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντολογικών παραμέτρων για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ευρωπαϊκής γεωργίας.

Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ):

  • Διασφαλίζει την σταθερότητα του εισοδήματος των αγροτών μέσω άμεσων πληρωμών.
  • Εγγυάται μέτρα και κανόνες για τη ρύθμιση δύσκολων καταστάσεων στην αγορά.
  • Συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των επαρχιακών περιοχών και κρατά ζωντανή την οικονομία τους.

Πώς θα γίνει η κατανομή χρημάτων της ΚΑΠ ;

 

Πίτε

Φεύγουμε από το Σεντ Κέιτλαϊν Γουέιβερ για να επισκεφτούμε δύο αγροκτήματα στο Πίτε και στην Χάλε, που συμμετέχουν στο δίκτυο BelOrta. Και τα δύο έχουν εφαρμόσει βιώσιμες τεχνικές στην παραγωγή με την οικονομική υποστήριξη της ΚΑΠ.

Σ’ αυτό το τεράστιο θερμοκήπιο, μεγαλώνουν χιλιάδες ντοματιές. Τίποτε δεν πάει χαμένο. Ένα σύστημα συνδυασμένης παραγωγής προσφέρει ενέργεια και στο τοπικό δίκτυο. Ειδικά τζάμια συμβάλλουν στην εξοικονόμηση θερμότητας τα βράδια. Φυσικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών από τις αρρώστιες. Το σύστημα ποτίσματος είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυκλικής χρήσης, όπως μας εξηγεί ο Κέβιν Πίτορς, που είναι τέταρτη γενιά αγρότης στην οικογένειά του: «Το επιπλέον νερό συλλέγεται και μετά από επεξεργασία για να υπάρξει απολύμανση, επαναχρησιμοποιείται στις καλλιέργειες. Υπάρχει λοιπόν ένα κλειστό κύκλωμα, όπου τίποτε δεν πάει χαμένο. Χρησιμοποιούμε το νερό της βροχής όσο μπορούμε περισσότερο, ώστε να ικανοποιήσουμε καλύτερα τις ανάγκες μας σε νερό».

Ένα σύστημα φωτισμού με LED που έχει τοποθετηθεί σε ένα άλλο τμήμα του θερμοκηπίου, αναπληρώνει το φως που λείπει, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών: «Το πλεονέκτημα του φωτισμού LED είναι ότι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Εξοικονομούμε ενέργεια λοιπόν και μπορούμε να παρέχουμε το μέγιστο φως που χρειάζονται τα φυτά» συμπληρώνει ο Πίτορς.

Χάλε

Οι αγρότες έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Βιώσιμες λύσεις, όπως η τεχνολογία συνδυασμένης παραγωγής ενέργειας, η ανακύκλωση του νερού και η θερμομόνωση χρησιμοποιούνται σ’ αυτήν την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής φράουλας στην Χάλε.

Η προστασία από τις αρρώστιες των φυτών διασφαλίζεται με φυσικές μεθόδους, αλλά και με μια καινούργια τεχνολογία. Ένα αυτόνομο ρομπότ χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία για να προστατεύσει τις φραουλιές από την ερυσίβη. Η συγκεκριμένη τεχνική αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Ο Ρόμπιν Κόλεμπι είναι παραγωγός φράουλας: «Χρησιμοποιούμε κυρίως βιολογικές στρατηγικές. Καταρχάς χρησιμοποιούμε βιολογικές ή φυσικές μεθόδους για να θεραπεύσουμε τα φυτά από τις ασθένειες. Η χρήση χημικών είναι η έσχατη λύση. Είναι σημαντικό να καταβάλλουμε όλοι την αντίστοιχη προσπάθεια, γιατί επηρεάζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Υπάρχει άλλωστε αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές για πιο φιλικά προς το περιβάλλον παραγόμενα φρούτα που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα».

 

Πηγή: euronews.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις