Πως θα ανθίσουν τα ψηφιακά αγροκτήματα - Στο περίμενε οι εξηγήσεις για τις πραγματικές καλλιέργειες που έσβησαν
Πως θα ανθίσουν τα ψηφιακά αγροκτήματα - Στο περίμενε οι εξηγήσεις για τις πραγματικές καλλιέργειες που έσβησαν

Προχωράει το ΥΠΑΑΤ το σχέδιο για τα ψηφιακά αγροκτήματα παρά το γεγονός ότι έχει αφήσει στον πάγο αρκετές εκκρεμότητες κρίσιμες.

Έτσι ενώ γυρνάει την πλάτη σε ανταγωνιστικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες όπως είναι αυτή των τεύτλων, εγκαινίασε το πιλοτικό πρόγραμμα  “Προκαταρτικές δράσεις σε πιλοτικούς αγρούς για ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στη βαμβακοκαλλιέργεια”,  στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βαρδάτων, στο Νέο Κρίκελλο της Φθιώτιδας.

Οι πιλοτικές δράσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν σε αγρούς συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων.

«Με δύο λόγια, οι βαμβακοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα καλλιεργούν σύμφωνα με το χωράφι τους και τις ανάγκες τους, ενώ το σύνολο των βαμβακοκαλλιεργητών ενημερώνεται, μαθαίνει, εκπαιδεύεται, όχι σε κάποιο θρανίο ή από κάποιο βιβλίο, αλλά στο χωράφι από τους συναδέλφους του και την εμπειρία τους στην εφαρμογή πρακτικών γεωργίας ακριβείας», είπε σχετικά ο κ. Οικονόμου.

Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής αγροτών υψηλής κατάρτισης στην καλλιέργεια του βαμβακιού, των οποίων οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λειτουργήσουν ως υποδειγματικά παραδείγματα διάχυσης γνώσης προς τους υπόλοιπους καλλιεργητές.

Μιλώντας για τη συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η εφαρμογή πρακτικών ακριβούς γεωργίας και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελούν το χρυσό κανόνα που θα οδηγήσει το βαμβάκι στην επόμενη μέρα».

Τέλος αναφέρθηκε στα πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπου και εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργηθεί μία σειρά από πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα ανά την χώρα που θα δείχνουν στον αγρότη πώς να παράγει έξυπνα, να γλιτώνει κόστος και να αυξάνει το εισόδημά του.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Οικονόμου έχει δεσμευτεί να δώσει διευκρινίσεις στους τευτλοπαραγωγούς για ποιο λόγο χάθηκε η καλλιέργεια τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις