Τα drones μετράνε φυτά με μεγάλη ακρίβεια και με χαμηλό κόστος
Τα drones μετράνε φυτά με μεγάλη ακρίβεια και με χαμηλό κόστος

Η μέθοδος συνδυάζει το υπολογιστικό όραμα και τη βαθιά μάθηση. Έχουν γίνει δοκιμές σε φυτείες καλαμποκιού και εσπεριδοειδών. Στην περίπτωση του καλαμποκιού, μετρήθηκαν 33.360 φυτά σε 224 σειρές καλλιεργειών. Σύμφωνα με τον Embrapa, η αξιολόγηση έδειξε ακρίβεια 94%. Σε εσπεριδοειδή 97 από 100 δέντρα ταυτοποιήθηκαν σωστά.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Embrapa λέει ότι το σύστημά τους παρέχει καλύτερη ακρίβεια από την οπτική μέτρηση και ακόμη και τις υπάρχουσες λύσεις λογισμικού. Η Διεθνής Εταιρεία Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης (ISPRS) δημοσίευσε αυτά τα αποτελέσματα στο Journal of Photogrammetry and Remote Sensing.
Προγνώσεις συγκομιδής

Η μέθοδος αντικαθιστά τις οπτικές επιθεωρήσεις, οι οποίες είναι αργές, επίπονες και μεροληπτικές, λέει ο Embrapa. Ένα άλλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις παραδοσιακές πρακτικές είναι ότι οι μετρήσεις μπορούν να γίνουν σε κάθε φυτευμένη περιοχή στο σύνολό της. Αυτό διευκολύνει τους καλλιεργητές να διαχειρίζονται τα χωράφια τους και να βελτιστοποιούν τις εργασίες λίπανσης ή προστασίας των καλλιεργειών. Επιπλέον, καθιστά επίσης δυνατή τις προβλέψεις συγκομιδής.

Όλα γίνονται εφικτά με ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο (CNN) για την ταυτόχρονη μέτρηση φυτών και σειρών περικοπών μέσω εικόνων που κατασκευάζονται από drone, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με κάμερες RGB.

Λύση χαμηλού κόστους

Το σύστημα RGB είναι μια λύση χαμηλού κόστους, επειδή τα περισσότερα drone είναι εξοπλισμένα με αυτό ως στάνταρ. «Η χρήση RGB μειώνει το κόστος σε σύγκριση με αισθητήρες σε άλλες περιοχές του φάσματος φωτός. Έτσι, η μέθοδος είναι μια χαμηλού κόστους και βιώσιμη εναλλακτική λύση που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε καλλιέργεια », δήλωσε ο Lucio Jorge, ερευνητής στο Embrapa. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο πλεονέκτημα του όμορφα ανεπτυγμένου συστήματος είναι το λογισμικό, το οποίο επιτρέπει την επεξεργασία των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Το έργο περιελάμβανε ερευνητές από 3 πανεπιστήμια της Βραζιλίας (Federal of Mato Grosso, Oeste Paulista και Santa Catarina State), το Καναδικό Πανεπιστήμιο Waterloo και ειδικούς από το Embrapa Instrumentação (Instrumentation).

Πηγή: www.futurefarming.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις