Σιτηρά: Πως έκλεισαν οι τιμές, οι εκτιμήσεις για τις καλλιέργειες
Σιτηρά: Πως έκλεισαν οι τιμές, οι εκτιμήσεις για τις καλλιέργειες

Τον Σεπτέμβριο, το άλεσμα σίτου στο Euronext μειώθηκε κατά 1,00 ευρώ, ή 0,5%, στα 212,75 ευρώ (259,00 $) τον τόνο κατά 1607 GMT.

Το συμβόλαιο είχε σταθεροποιηθεί μετά από χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων στα 209,75 ευρώ την Τετάρτη, αλλά σημείωσε πτώση πάνω από 2% σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Το καλαμπόκι του Σικάγου, το οποίο οδήγησε σε ράλι στις αγορές σιτηρών τις τελευταίες εβδομάδες, μειώθηκε επίσης την Παρασκευή.

«Η κατάσταση των καλλιεργειών έχει βελτιωθεί σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ένας Γάλλος έμπορος. «Είχαμε επίσης επενδυτικά κεφάλαια που μειώνουν τις θέσεις και αγρότες που πωλούν λίγο».

Η βροχή στην Ευρώπη έχει χαλαρώσει την ανησυχία για μια ξηρή αρχή στην άνοιξη, ενώ μια περιοδεία καλλιέργειας στο Κάνσας προέβλεπε για το 2021 ρεκόρ αποδόσεων για την κορυφαία αμερικανική χειμερινή καλλιέργεια σίτου.

Στη Γαλλία, η κατάσταση του μαλακού σίτου παρέμεινε αμετάβλητη για μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, στοιχεία από το αγροτικό γραφείο FranceAgriMer έδειξαν, μετά την πρόσφατη βροχή που υποχώρησε νωρίς την ξηρότητα της άνοιξης. Στη Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σίτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γαλλία, ο καλός καιρός των καλλιεργειών και η αβεβαιότητα σχετικά με τις ρωσικές προμήθειες δημιουργούσαν αισιοδοξία για τις εξαγωγές νέων καλλιεργειών.

Οι τιμές για το νέο ρωσικό σιτάρι καλλιέργειας με φόρτωση πρωτεΐνης 12,5% από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ήταν στα 260 $ τον τόνο δωρεάν στο πλοίο (FOB) στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, κάτω από 12 δολάρια από την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε το IKAR.

Οι τιμές για την παλιά καλλιέργεια μειώθηκαν επίσης, δήλωσε η Sovecon, μια άλλη εταιρεία συμβούλων: το σιτάρι μειώθηκε κατά 3 $ στα 272 $ ανά τόνο, κριθάρι - κατά 2 $ στα 248 $ τον τόνο. Οι βροχές έφτασαν σε μέρος της νότιας και της Μαύρης Γης περιοχής της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, αν και παραμένει στεγνή στις περιοχές Βόλγα και Σταυρόπολη, δήλωσε ο Sovecon. Οι αποδόσεις ανοιξιάτικου σίτου στο Βόλγα, τα Ουράλια και τη Σιβηρία θα υποστούν ζημιά, σύμφωνα με τον Sovecon, εάν δεν φτάσουν εκεί βροχές εντός μίας ή δύο εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις