Λιβανός: Διάλογος με τις Περιφέρειες για θέματα αγροτικής ανάπτυξης πριν από κάθε Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.
Λιβανός: Διάλογος με τις Περιφέρειες για θέματα αγροτικής ανάπτυξης πριν από κάθε Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

«Προσβλέπω στην ουσιαστική συμβολή σας. Θεωρώ ότι αυτό που εγκαινιάζουμε, φέρνει μια νέα κουλτούρα δημόσιας συνεννόησης και συνεργασίας, όπως παραδοσιακά κάνουν άλλα κράτη μέλη», δήλωσε ο κ. Λιβανός μια ημέρα πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου και θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τις καλές πρακτικές, δεν έχω κανένα πρόβλημα να ομολογήσω ότι επιδιώκουμε να τις αντιγράφουμε».  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία, αφενός να εκσυγχρονίσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο της αγροτικής οικονομίας, ώστε να γίνει βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να ανταποκριθεί στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Συμπλήρωσε πως παρακολουθεί στενά με τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα, τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του επονομαζόμενου τριλόγου μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, όπως τόνισε, «επιδιώκουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές και κυρίως οι αγρότες μας, να γνωρίζουν και να προετοιμαστούν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Μιλώντας για τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες καταγραφής γίνονται ταχύτερα απ ό,τι στο παρελθόν και μέχρι τέλους του μήνα θα έχει γίνει γνωστό το σύνολο των εκτιμήσεων, προσθέτοντας ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με ομολόγους του, όπου και τους ενημέρωσε για τις ζημιές και την ανάγκη αλληλεγγύης.

«Με πρωτοβουλία μου στείλαμε επιστολή στην Ε.Ε που συνυπογράφουν ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός μου, και καταφέραμε ως ελληνική αντιπροσωπεία να βάλουμε το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών, αύριο. Ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 221 της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτα μέτρα υποστήριξης, όπως χρηματοδότηση, κρατικές ενισχύσεις και άλλα εργαλεία», είπε σχετικά.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ακόμη κι αν οι συζητήσεις δεν ολοκληρωθούν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, το ΥΠΑΑΤ και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις