Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας: Τα θέματα στην ατζέντα των ευρωπαίων υπουργών
Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας: Τα θέματα στην ατζέντα των ευρωπαίων υπουργών

Τα νέα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πακέτο μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μελέτες σχετικά με τις αγροτικές διατροφικές τεχνικές, τη βιολογική γεωργία και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα συστήματα τροφίμων θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο 26 και 27 Μαΐου 2021.

Τα κυριότερα σημεία της ατζέντας

Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πακέτο μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, μελέτες σχετικά με τις γεωργικές διατροφικές τεχνικές, τη βιολογική γεωργία και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα συστήματα τροφίμων.

Πακέτο μεταρρύθμισης της ΚΓΠ

Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου σχετικά με τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2020, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για την υιοθέτηση μιας μεταρρυθμισμένης ΚΓΠ για την περίοδο 2023-2027.

Μερικά από τα νέα στοιχεία που προτείνονται για τη μεταρρύθμιση είναι:

  •     πιο στοχευμένες άμεσες πληρωμές και παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης και οι δύο υπόκεινται σε στρατηγικό σχεδιασμό
  •     μια νέα «πράσινη» αρχιτεκτονική βασισμένη σε περιβαλλοντικές συνθήκες που πρέπει να πληρούν οι αγρότες και πρόσθετα εθελοντικά μέτρα και στους δύο πυλώνες
  •     μια προσέγγιση βάσει επιδόσεων σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους κάθε χρόνο

Φυτικό αναπαραγωγικό υλικό

Η καινοτομία στην αναπαραγωγή των φυτών συμβάλλει στην επαρκή, βιώσιμη και υγιή προσφορά τροφίμων, μέσω της ανάπτυξης ποικιλιών φυτών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Η αγορά σπόρων προς σπορά και φυτικού αναπαραγωγικού υλικού της ΕΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Το 2019, το Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει μελέτη σχετικά με τις επιλογές για την ενημέρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας της ΕΕ για την παραγωγή και εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού. Η Επιτροπή υπέβαλε τη μελέτη τον Απρίλιο του 2021. Οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μελέτη της Επιτροπής.

Νέες γονιδιωματικές τεχνικές

Νέες τεχνικές γονιδιωματικής είναι ικανές να αλλάξουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού και να έχουν ευρείες υπάρχουσες και πιθανές εφαρμογές στον αγροδιατροφικό, βιομηχανικό και φαρμακευτικό τομέα.

Το 2019, το Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει μελέτη σχετικά με την κατάσταση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών. Η Επιτροπή υπέβαλε τη μελέτη τον Απρίλιο του 2021. Οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν συζήτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της μελέτης και τις πιθανές μελλοντικές πολιτικές δράσεις.

2021 Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων

Τα Ηνωμένα Έθνη θα φιλοξενήσουν τη Διάσκεψη Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων του 2021 ως μέρος της Δεκαετίας Δράσης του ΟΗΕ για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης έως το 2030. Η Σύνοδος Κορυφής προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (14-30 Σεπτεμβρίου 2021) και θα προηγήθηκε τριήμερη προ-διάσκεψη κορυφής που φιλοξένησε η Ιταλία στις 26-28 Ιουλίου 2021.

Ο σκοπός της Διάσκεψης Κορυφής είναι να ξεκινήσει τολμηρές δράσεις για να μεταμορφώσει τον τρόπο που ο κόσμος παράγει και καταναλώνει τρόφιμα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διαρκής ικανότητα τροφοδοσίας του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού με βιώσιμο τρόπο.

Οι Υπουργοί επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για συμπεράσματα σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής.

Βιολογικές καλλιέργειες

Η βιολογική γεωργία αντιπροσωπεύει σήμερα το 8,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή έθεσε το στόχο της αύξησης του μεριδίου της βιολογικής γεωργίας σε τουλάχιστον 25% της γεωργικής γης της ΕΕ. Τον Μάρτιο του 2021, η Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιο δράσης της για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης της. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών.

Άλλα θέματα

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία των διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ποσοστώσεις αλιείας μετά το Brexit.

Οι ισπανικές και γαλλικές αντιπροσωπείες θα παρέχουν πληροφορίες στους υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις της αλιείας.

Υποβλήθηκε δήλωση εκ μέρους της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας σχετικά με την ανάγκη στήριξης των γεωργικών τομέων που επλήγησαν από τα πρόσφατα γεγονότα παγετού.

Η πολωνική αντιπροσωπεία, εξ ονόματος μιας ομάδας αντιπροσωπειών, θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τους αγρότες από τη στρατηγική «αγρόκτημα στο πιρούνι» της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις