Λεχουρίτης: Δεν δικαιολογείται η αύξηση των προϊόντων – Το υπουργείο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του
Λεχουρίτης: Δεν δικαιολογείται η αύξηση των προϊόντων – Το υπουργείο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Για την ακρίβεια στα βασικά προϊόντα μίλησε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 επισημαίνοντας ότι αυξήσεις στα τρόφιμα ήταν αναμενόμενες και αδικαιολόγητες.

 Επισήμανε ότι η τσέπη του καταναλωτή από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Απρίλιο, επιβαρύνθηκε κατά 15% - σε γενικά προϊόντα. Καύσιμα και άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες.

 Για παράδειγμα είπε ο κος Λεχουρίτης αυξήθηκε η τιμή στα:  μακαρόνια,  όσπρια, ρύζια, ελαιόλαδο, τυροκομικά.  «Είχαμε μεγάλη κίνηση αυξητική σε προϊόντα κάτι που δεν δικαιολογείται. Δεν δικαιολογείται η ντομάτα αυτή την εποχή από 18λεπτά που την  πουλάει ο παραγωγός  να φτάνει στον καταναλωτή 1,50».  

Τι κάνει το υπουργείο

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να βγει να ελέγξει την αγορά και να επιβάλει κυρώσεις.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, επισήμανε, είναι άδικο την κρίση της πανδημίας να την πληρώσει ο καταναλωτής.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για ελεύθερη ασυδοσία και όχι για ελεύθερη αγορά. «Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτή την κατάσταση τότε τι το θέλουμε το υπουργείο. Είμαστε στη αγορά και ξέρουμε καλά τι συμβαίνει. Πρέπει το υπουργείο να ελέγξει για αισχροκέρδεια και να επιβάλει κυρώσεις (...) πρέπει να συγκρίνει τιμές και να δει γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι».

 «Ας μας πουν τι είναι αυτό που αυξάνει τις τιμές των προϊόντων».  

Ενώ επισήμανε ότι για το θέμα της εναρμόνισης των  τιμών υπάρχει η επιτροπή ανταγωνισμού, η οποία δεν λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις