EUSPA: Διαστημική τεχνολογία για την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης
Space technology in support of sustainable development

Το κόστος που σχετίζεται με τη γεωργία αυξάνεται και οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις αυξάνονται καθημερινά, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται αποτελεσματικές και βιώσιμες γεωργικές λύσεις περισσότερο από ποτέ. Το EGNOS προσφέρει μια προσιτή λύση για να προχωρήσουμε προς τη γεωργία ακριβείας. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει την ακρίβεια, εξαλείφει τη σπατάλη, εξοικονομεί χρόνο, μειώνει την κόπωση, βελτιστοποιεί τη χρήση του εξοπλισμού (επεκτείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του) και αυξάνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Πάνω από 20 πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπληρωτές αρχηγοί αποστολών επισκέφθηκαν την έδρα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα ( EUSPA ) στην Πράγα στις 26 Μαΐου για να ακούσουν πώς το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητας - από την Πράσινη συμφωνία στην ψηφιακή μετάβαση - και να μάθετε για τα σχέδια του Οργανισμού για το μέλλον.
Καλωσορίζοντας τους διακεκριμένους καλεσμένους, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EUSPA Rodrigo da Costa είπε ότι η δημιουργία του νέου Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα σηματοδότησε μια νέα εποχή για την ΕΕ στο διάστημα. «Δημιουργήθηκε από την πρόσφατη δημοσίευση του Διαστημικού Κανονισμού, το EUSPA είναι ένας λειτουργικός οργανισμός με γνώμονα το χρήστη για την εφαρμογή του Διαστημικού Προγράμματος. Δουλεύοντας με την ΕΕ των 27 και με τους θεσμικούς μας εταίρους, το EUSPA διασφαλίζει ότι η βιομηχανία, οι ΜΜΕ, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες γνωρίζουν ότι το EU Space είναι εκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους, επιτρέποντας την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα », είπε.
Κοινή ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα
Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, ο Jan Sechter, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών της Τσεχικής Δημοκρατίας, σημείωσε τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος Οργανισμός. «Η επερχόμενη περίοδος θα είναι πολύ απαιτητική για τον Οργανισμό, διότι θα πρέπει να διαχειριστεί την πλήρη μετάβαση από την GSA σε EUSPA, πράγμα που σημαίνει επίσης την απορρόφηση νέων καθηκόντων και ευθυνών που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης, τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, την ασφάλεια του διαστήματος, την καινοτομία και πολλά άλλα, " αυτός είπε. Ο κ. Sechter διαβεβαίωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία, ως κράτος υποδοχής, είναι έτοιμη να υποστηρίξει την υπηρεσία στο μέλλον.
Το ότι το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας συνεργασίας ήταν κάτι που σημείωσαν οι καλεσμένοι. «Η πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα που επεκτείνει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Οργανισμού δείχνει μια κοινή ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα να συνεργαστεί σε όλο και πιο σημαντικά παγκόσμια θέματα με τόσο ισχυρή στρατηγική και διάσταση ασφάλειας», δήλωσε η Ντάνα Κοβάσικοβα, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΚ στην Τσεχική Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Bruno Vermeire, πρόεδρος του Συμβουλίου Διαπίστευσης Ασφάλειας του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ, σημείωσε ότι «Είναι η φιλοδοξία του SAB να είναι το Κέντρο Αριστείας Διαπίστευσης Ασφαλείας για ΟΛΑ τα Διαστημικά Συστήματα της Ένωσης. Ο μετριασμός των απειλών και των τρωτών σημείων στον κυβερνοχώρο και των κινδύνων ασφαλείας που απορρέουν από την αλυσίδα εφοδιασμού έχει ως συλλογική προσπάθεια για όλους τους ενδιαφερόμενους που συμμετέχουν στο διαστημικό πρόγραμμα της Ένωσης. Επομένως, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ ».


Πρακτικές εφαρμογές του χώρου

Οι προσκεκλημένοι έλαβαν επίσης μια παρουσίαση ορισμένων από τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές μέσω των οποίων ο χώρος ωφελεί τη ζωή των Ευρωπαίων. Ο επικεφαλής ανάπτυξης της αγοράς της EUSPA Fiammetta Diani σημείωσε ότι, από την πλοήγηση, τη χαρτογράφηση και το γεωγραφικό μάρκετινγκ, μέχρι τον αθλητισμό, το mHealth και η κοινωνική δικτύωση, το Galileo βελτιώνει την καθημερινή μας ζωή και μας κάνει πιο ασφαλείς.


Ο Diani σημείωσε επίσης ότι οι συνέργειες μεταξύ των συνιστωσών του διαστημικού προγράμματος, ιδίως του EGNSS (Galileo και EGNOS ) και του Copernicus Earth Earth, επιτρέπουν μια πιο βιώσιμη γεωργία, υποστηρίζοντας εφαρμογές από περιβαλλοντική διαχείριση και εφαρμογή μεταβλητού ποσοστού στην παρακολούθηση των ζώων και την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) .
Κοιτώντας προς το μέλλον, ο επικεφαλής της ανάπτυξης της αγοράς περιέγραψε ορισμένους βασικούς στόχους εντός του EUSPA, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του EGNSS ως ηγέτη χάρη στους διαφοροποιητές του, την αύξηση της πρόσληψης του Copernicus από «άλλους χρήστες», συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των ΜΜΕ και των νεοσύστατων επιχειρήσεων, δημιουργώντας τη συνδεσιμότητα GOVSATCOM βάση χρηστών και υποστήριξη της μεταγενέστερης βιομηχανίας της ΕΕ, με έμφαση στις ΜΜΕ και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. 


Η επίσκεψη έγινε δεκτή από τους καλεσμένους. «Το υψηλό σημείο της πορτογαλικής Προεδρίας (PPEU) στην Πράγα και αναπόσπαστο μέρος των πράσινων και ψηφιακών μας μεταβατικών στόχων, η επίσκεψη στο EUSPA ήταν μια υπέροχη στιγμή. Ευχαριστώ τον Rodrigo da Costa, Εκτελεστικό Διευθυντή της EUSPA και την Dana Kovariková, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΚ στην Τσεχική Δημοκρατία », δήλωσε ο κ. Luís de Almeida Sampaio, Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Τσεχική Δημοκρατία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις