H COPA-COGECA καλεί την ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότιο Αφρική

Να σταματήσει τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική, για την προστασία της Ευρωπαϊκής παραγωγής από την εισαγωγή της ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας της μαύρης κηλίδας (Black Spot), ζήτησαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Στην κίνηση αυτή προχώρησαν οι οργανώσεις μετά τον εντοπισμό 5 φορτίων με μολυσμένα εσπεριδοειδή στα σύνορα της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen δήλωσε: «Ο τομέας των εσπεριδοειδών είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη. Η ασθένεια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει στις αρχές της Νοτίου Αφρικής επανειλημμένα να θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας στην Ευρώπη, μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), για τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Τώρα έχουμε 5 φορτία εσπεριδοειδών μπλοκαρισμένα στα σύνορα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποσχεθεί να λάβει δραστικά μέτρα, εάν αυτό συμβεί. Κατά συνέπεια, έστειλα μια επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας να αναστείλει τις εισαγωγές στην ΕΕ αμέσως μέχρις ότου η νόσος εξαλειφθεί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την επόμενη αξιολόγηση του αντίκτυπου για να αναλάβει δράση. Πρέπει να προστατεύσουμε τον τομέα της ΕΕ από την εισαγωγή της εν λόγω νόσου, καθώς τα μέτρα ελέγχου που υπάρχουν σήμερα δεν επαρκούν»

 

Και συνεχίζοντας ανέφερε «Ο τομέας παρέχει υψηλής ποιότητα, θρεπτικά προϊόντα για 500 εκατομμύρια ευρωπαίους καταναλωτές, και διασφαλίζει την απασχόληση για εκατομμύρια ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ιδίως στις νότιες χώρες. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε τον κίνδυνο εισαγωγής της νόσου. Ο αντίκτυπος θα ήταν καταστροφικός για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου της Ε.Ε. που έχουν ήδη πληγεί από σοβαρή οικονομική κρίση».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις