Γεωργιάδης: Οι ανατιμήσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολύ μεγάλο
Γεωργιάδης: Οι ανατιμήσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολύ μεγάλο

«Ως Ελλάδα δεν μπορούμε να εξαιρεθούμε των ανατιμήσεων που γίνονται στον πλανήτη. Δεν είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης. Είναι πιθανό ενδεχόμενο να υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την ευρωζώνη». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη των διεθνών τιμών σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Οι ανατιμήσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολύ μεγάλο, διότι μετά την πανδημία έχουμε τεράστια αύξηση στα ναύλα. Για ένα container τα ναύλα έχουν ανέβει περίπου 500%. Και έχουμε και αύξηση σχεδόν σε όλες τις πρώτες ύλες σε όλο τον πλανήτη».

Στο μεταξύ, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει διαπιστώσει ότι καταγράφονται αυξήσεις σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα στα τρόφιμα και ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κ. Μίχαλος, δηλώνει ότι: «Ορισμένοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα του τελευταίου χρόνου σε βάρος των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι: «Ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε εάν πρόκειται για δομικό πρόβλημα ή συγκυριακό φαινόμενο».

Κ. Μίχαλος: Τεχνητή η αύξηση τιμών σε βασικά είδη - Κίνδυνος για τον πληθωρισμό

Για το «ράλι ανατιμήσεων» σε βασικά είδη στην αγορά, μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Σημείωσε τον κίνδυνο για μια επερχόμενη «παγκόσμια πληθωριστική τάση που θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία Οικονομιών, όπως η ελληνική, η οποία, δυστυχώς έχουμε εξάρτηση στον εισαγωγικό τομέα, καθώς δεν έχουμε μετασχηματίσει την αγορά μας σε πιο παραγωγική βάση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από άλλους εταίρους της ΕΕ, διότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ο τουρισμός, βάλλεται λόγω της συγκυρίας με την πανδημία

«Βλέπουμε ήδη το κύμα αυξήσεων στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Περιορισμένα, αλλά το βλέπουμε ήδη», τόνισε, λέγοντας πως ανατιμήσεις καταγράφονται σε πολλούς κλάδους, και ειδικότερα στα τρόφιμα.

 Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά 10,5% στο τυρί, 20,06% στο γάλα, 12,07% στη ζάχαρη, 26,5% στον καφέ, 35,6% στο καλαμπόκι και 8,65% στο βοδινό κρέας.

Ο κ. Μίχαλος έκανε λόγο για «μια τεχνητή αύξηση των τιμών, που έρχεται να "παντρευτεί" και με μια ασφυκτική πίεση που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία, λόγω και της έκρηξης στα ναύλα μεταφοράς -της τάξης του 525% το τελευταίο εξάμηνο- από την Ασία σε Ευρώπη και ΗΠΑ». Όπως είπε, ένα κοντέινερ 20 ποδών που μεταφέρει πρώτες ύλες από την Ασία, κόστιζε πριν 6 μήνες λιγότερο από 2.000 δολάρια, ενώ σήμερα η τιμή του έχει εκτοξευτεί στις 10.000 δολάρια.

Πρόσθεσε δε, ότι οι αρμόδιοι επικαλούνται κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά τα lockdown λόγω πανδημίας, και όπως σημείωσε «ορισμένοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα του τελευταίου χρόνου σε βάρος των πολιτών».

Π. Λιαργκόβας: Ενδεχόμενη αύξηση πληθωρισμού, θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία

«Ανέλπιστα καλή έκπληξη, η ανακοίνωση ύφεσης στο - 2,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

   Ως παράγοντες θετικής επίδρασης στη συγκράτηση της ύφεσης, κατέγραψε τη ρευστότητα, τα μέτρα στήριξης της αγοράς και τη σχετική αύξηση των επενδύσεων. «Αποδείχθηκε κυρίαρχος ο ρόλος των παρεμβάσεων του κράτους στην οικονομία, για την αποτροπή της μεγάλης ύφεσης που περιμέναμε».

   Επισήμανε πως «πρέπει να στηρίζονται οι αδύναμοι, δηλαδή τομείς που όντως χρειάζονται κρατική στήριξη, επειδή είχαν προοπτική επιβίωσης και προ πανδημίας και όχι επιχειρήσεις που απλώς εκμεταλλεύονται την κατάσταση».

   Σε ερώτηση για ενδεχόμενο αποτύπωμα στον πληθωρισμό από το κύμα ανατιμήσεων έως και 5% σε αγαθά πρώτης ανάγκης, ακόμα και στα οικοδομικά υλικά, όπως και στην τιμή της βενζίνης, το απέδωσε «στην διεθνή αύξηση των τιμών σε προϊόντα και μεταφορικό κόστος, λόγω των ανατιμήσεων του πετρελαίου», εκτιμώντας πως «είναι συγκυριακό, καθώς ακόμα δεν είναι ορατή κάποια μεγάλη ζήτηση, που θα οδηγήσει σε εκτίναξη τις τιμές».

   Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «με την ανάκαμψη των οικονομιών από τα lockdown λόγω πανδημίας, αναδύονται ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και συγκυριακά καταγράφονται ελλείψεις σε ορισμένα αγαθά.

   Ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε εάν πρόκειται για δομικό πρόβλημα ή συγκυριακό φαινόμενο».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις