Η μάχη των λουκάνικων: «Στοπ» της ΕΕ στις βρετανικές εξαγωγές ακόμα και στη Βόρεια Ιρλανδία
Η μάχη των λουκάνικων: «Στοπ» της ΕΕ στις βρετανικές εξαγωγές ακόμα και στη Βόρεια Ιρλανδία

Όπως αναφέρει το BBC, το πρόβλημα για τα λουκάνικα – αλλά και για πολλά ακόμη κατεψυγμένα κρέατα όπως κιμάς και κοτομπουκιές – προκύπτει από τμήμα της συμφωνίας του Brexit που ονομάζεται «Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», το οποίο υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ.

Σύμφωνα με το εν λόγω Πρωτόκολλο, λόγω του Brexit, η Βρετανία (ήτοι η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία) δεν ακολουθεί πλέον τους κανόνες της ΕΕ, καθώς όμως η Βόρεια Ιρλανδία τους ακολουθεί, αφού μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, υπάρχει πρόβλημα γιατί πρέπει να ακολουθεί ορισμένους κανόνες της ΕΕ για τα τελωνεία και την ενιαία αγορά.

Συγκεκριμένα, η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να συμμορφώνεται με τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους της ΕΕ (SPS) για προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε να εγκαταλείψει την περιοχή σύμφωνα με ορισμένους κανόνες της ΕΕ ως το τίμημα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Brexit του 2019. Σχεδιάστηκε ως συμβιβασμός, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα δεν σταματούν στη συνέχεια κατά τη διέλευση των απρόσκοπτων συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας. Ωστόσο, το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μέρος της συμφωνίας Brexit του 2019, έχει εξοργίσει τους ενωτικούς δημιουργώντας σύνορα κάτω από την Ιρλανδία.

Και αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση έχει οριστεί για να χτυπήσει λουκάνικα που ταξιδεύουν από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία - παρόλο που και οι δύο πλευρές βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Γιούστις είπε στο BBC ότι «η ΕΕ πρέπει να εξηγήσει γιατί πρέπει να σταματήσουν οι πωλήσεις λουκάνικων στη Βόρεια Ιρλανδία. Δεν έχουν δώσει ικανοποιητική εξήγηση γιατί πιστεύουν ότι είναι πρόβλημα» είπε.

Σε κάθε περίπτωση η περίοδος χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις