Λιώνει ένα από τα «θεμέλια» της Ανταρκτικής
Λιώνει ένα από τα «θεμέλια» της Ανταρκτικής

Στην Δυτική Ανταρκτική βρίσκεται ένας από τους παγετώνες «αναφοράς» της παγωμένης ηπείρου. Ο Pine Island Glacier καλύπτει έκταση περίπου 175 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ και αποτελεί έναν από τους ταχύτερα κινούμενους παγετώνες της Ανταρκτικής.

Τα τελευταία χρόνια οι κλιματικές αλλαγές έχουν οδηγήσει στην ταχεία τήξη του. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε στον παγετώνα μια τεράστια σχισμή μήκους περίπου 30 χλμ, πλάτους 80 μέτρων και βάθους 70 μέτρων. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την απόσπαση τεράστιων κομματιών πάγου που μετατρέπονται σε παγόβουνα. Έχουν αποσπαστεί κομμάτια πάγου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Σιγκαπούρης.

Στην περίπτωση του Pine Island Glacier το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στα οποία βρίσκεται προκαλώντας την τήξη του. Τα ευρήματα νέας μελέτης με επικεφαλής επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση του παγετώνα δεν είναι απλά μη αναστρέψιμη αλλά η κατάρρευση του είναι απλά θέμα λίγων ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν δορυφορικές εικόνες του Pine Island Glacier από το 2017 ως το 2020. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάρρευση του είναι πολύ πιθανό να συμβεί εντός των επόμενων 20 ετών. Αν αυτό συμβεί τότε είναι η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ανέβει 0.5 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι θα βουλιάξουν κυριολεκτικά πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανυπολόγιστη οικολογική αλλά και ανθρωπιστική καταστροφή που θα συντελεστεί.

«Πιθανότατα δε έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε αργές αλλαγές στον παγετώνα Pine Island. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ ταχύτερα από ότι υπολογίζαμε» αναφέρει ο Ιαν Τζούκιν, παγετολόγος στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances» αναφέρει ότι η επιτάχυνση στην κατάρρευση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον παγετώνα δεν οφείλεται ούτε στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία ούτε στην θερμοκρασία των υδάτων αλλά στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή ενεργοποίησε έναν εσωτερικό μηχανισμό στον παγετώνα η δυναμική του οποίου συμβάλλει περαιτέρω στην κατάρρευση του.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις