ΟΣΔΕ 2021: Με ρυθμούς χελώνας η κατάθεση των δηλώσεων
ΟΣΔΕ 2021: Με ρυθμούς χελώνας η κατάθεση των δηλώσεων, λήξη προθεσμίας στις 22/6

Κονταίνει ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2021 και η διαδικασία προχωρά με ρυθμούς...χελώνας.

Η προσέλευση των παραγωγών στις 500 περίπου πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ της χώρας για τις δηλώσεις τους είναι μικρή κι εκτιμάται ότι αν τελικά δεν δοθεί παράταση, τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων θα δεχθούν μεγάλη πίεση με αποτέλεσμα να εντείνεται ο κίνδυνος για ενδεχόμενα λάθη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι δηλώσεις χωρίς ποινή που έχουν οριστικοποιηθεί φτάνουν μόλις το 35% -αν και σε ορισμένες περιοχές τα ποσοστά είναι μεγαλυτερα (Φθιώτιδα, Ζάκυνθος, Μεσσηνία)- πλην όμως θα απαιτηθούν πολλές διορθώσεις, οι οποίες θα γίνουν προφανώς μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Οργάνωση Αμπελουργών Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, ζητεί την παρέμβαση τους για παράταση του ΟΣΔΕ χωρίς ποινή, προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να χαθεί η επιδότηση τους.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας έρχονται ποινές

Ωστόσο, καλό είναι να θυμίσουμε ότι η υποβολή μετά τις 22 Ιουνίου 2021:

α) της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση των ποσών κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα που ο/η κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα,

β) της αίτησης χορήγησης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται/ή αυξάνουν την αξία τους το 2021 στον/την δικαιούχο.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ποινές δεν επιφέρουν καμία μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης που κατέχει ο/η γεωργός, παρά μόνο στα δικαιούμενα ποσά.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Το κρίσιμο ερώτημα

Βεβαίως, εκτός από τη διαδικασία αυτή καθεαυτή, το ερώτημα που «τρώει» τους παραγωγούς είναι το εάν έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τις φετινές πληρωμές και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις με την ελπίδα ότι δεν επαναληφθεί το φαινόμενο των πληρωμών του 2020 γιατί τότε πλέον θα ζητηθούν ευθύνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις