Ακτινίδια: Δεν έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες της Αιτωλοακαρνανίας από «Βακτηριακό έλκος»
Ακτινίδια: Δεν έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες της Αιτωλοακαρνανίας από «Βακτηριακό έλκος»

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrocapital.gr οι καλλιέργειες ακτινιδίων στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουν προσβληθεί από το φυτοπαθογόνο καραντίνας, το γνωστό «Βακτηριακό έλκος της Ακτινιδιάς» και μάλιστα τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που διενεργήθηκαν, αναμένεται να δοθούν τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας είχε ενημερώσει όλους τους παραγωγούς ακτινιδίων καθώς και όλους όσους διακινούν καρπούς και φυτά ακτινιδιάς όπως εξαγωγείς φυτωριούχους, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς κ.λ.π. ότι στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία εμφανίστηκε η ασθένεια «Βακτηριακό έλκος της Ακτινιδιάς» που προκαλείται από το επιβλαβές βακτήριο Pseudomonassyringaep.v. actinidiae.

Το συγκεκριμένο βακτήριο μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με διακίνηση μολυσμένων φυτών προς φύτευση (φυτώρια), τα μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία (π.χ.κλαδέματος) καθώς και με μολυσμένα οχήματα που φέρουν χώμα η υπολείμματα φύλλων στους τροχούς, τα μέσα συσκευασίας (τελλάρα, bins).

Σε μικρές αποστάσεις μεταφέρεται από μολυσμένο οπωρώνα με τον άνθρωπο (παπούτσια που φέρουν λάσπες, ρούχα κλπ) τον αέρα, τη βροχή, την γύρη, το νερό ποτίσματος, τα ζώα, τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, βλαστοί κλπ )

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις