Καμπανάκι από τη γαλλική ΑΧΕΜΑ: Οι ελλείψεις πρώτων υλών απειλούν τον γεωργικό εξοπλισμό
Καμπανάκι από τη γαλλική ΑΧΕΜΑ: Οι ελλείψεις πρώτων υλών απειλούν τον γεωργικό εξοπλισμό

Συγκεκριμένα η Ένωση διαπιστώνει εμφατικά ότι οι τιμές αυξάνονται και οι χρόνοι παράδοσης μεγαλώνουν. Σύμφωνα με μια εσωτερική μελέτη της Axema, το 95% των κατασκευαστών θα αυξήσει τις τιμές τους και το 86% θα επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης. Και όμως, η ζήτηση είναι εκεί.

Η Axemaπραγματοποίησε την ετήσια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021 για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα και τις οικονομικές προοπτικές του κλάδου. Εκεί εμφανίστηκε με ανάμικτες εντυπώσεις. Από τη μία πλευρά, η ένωση είναι ευχαριστημένη με τον δυναμισμό της αγοράς, από την άλλη ανησυχεί για τις συνέπειες της έλλειψης πρώτων υλών, ιδίως στον χάλυβα. Άμεσες συνέπειες για τους πελάτες: αύξηση των τιμών πώλησης του γεωργικού εξοπλισμού και μείωση των περιθωρίων της εταιρείας. Επομένως, μια πολύ αντίθετη κατάσταση.

«Το 2021 είναι μια πολύ δυναμική χρονιά, με πολύ ισχυρή ζήτηση, με αξία +5 έως 7%. Από την άλλη πλευρά, είμαστε σε εγρήγορση. Τα εργοστάσια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγής », λέει ο Jean-Christophe Reigner, διευθυντής της Lemken France και οικονομικός διευθυντής της Axema.

Οι πωλήσεις από κατασκευαστές σε δίκτυα διανομής το 2020 είναι σταθερές σε σύγκριση με το 2019. Το 2021 υπόσχεται να είναι καλύτερο, με μια πολύ καλή αρχή για το έτος. Ωστόσο, το 75% των κατασκευαστών επηρεάζεται από την έλλειψη πρώτων υλών, ιδίως από χάλυβα.

Η τιμή του χάλυβα υπερδιπλασιάστηκε σε ένα χρόνο. Τον Απρίλιο του 2020, ήταν 550 ευρώ ανά τόνο. Σήμερα, ανέρχεται σε 1.250 € ανά τόνο. Το κόστος του χάλυβα αντιπροσωπεύει το 30% έως 40% του μέσου κόστους κατασκευής του αγροτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με την ένωση αγρο-εξοπλισμού. Και σύμφωνα με μια εσωτερική μελέτη, το 95% των κατασκευαστών θα αυξήσει τις τιμές τους και το 86% θα επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης.

"Είναι λίγο πολύ το ίδιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", εκφράζει τη λύπη του για τον αναπληρωτή διευθυντή του Axema, Jean-François Debrosse.

Η κρίση εφοδιασμού με χάλυβα επηρεάζει ολόκληρη τη μηχανική βιομηχανία στην Ευρώπη. "Είναι η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής ποσόστωσης για τις εισαγωγές χάλυβα από χώρες εκτός ΕΕ για την προστασία των ευρωπαϊκών χάλυβα" που δημιουργεί αυτήν την κρίση, εξηγεί ο Alain Savary, διευθυντής της Axema. «Οι κατασκευαστές μπορούν, αλλά πέραν ενός καθορισμένου όγκου, να υπάρχουν σημαντικοί δασμοί. Αυτό το μέτρο απαλλαγής επρόκειτο να λήξει τον Ιούνιο του 2021. Αλλά κινδυνεύει να παραταθεί για ένα έτος. "

Η Axema είναι η εμπορική ένωση της βιομηχανίας γεωργικού εξοπλισμού. Στα μέλη της περιλαμβάνονται τόσο Γάλλοι όσο και ξένοι κατασκευαστές γεωργικού εξοπλισμού για τους διάφορους τομείς της γεωργικής παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων και παραγωγών εξοπλισμού για τη συντήρηση πρασίνου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις