Ανάστατοι οι παράκτιοι αλιείς της Ροδόπης, από την εμφάνιση του πλαγκτόν, από την περίοδο του χειμώνα και συγκεκριμένα του Φεβρουαρίου, το οποίο τους εμποδίζει να αλιεύουν και να κάνουν τις παραγωγές τους σε χταπόδι, γαρίδα.
«Εδώ και καιρό δεν μπορούμε να ψαρέψουμε, όχι μόνο τις δικές μας παραγωγές σε χταπόδι, γαρίδα, αλλά και καβούρια, σουπιές, αλλά τίθεται θέμα καταστροφής του θαλάσσιου πλούτου», τόνισε μιλώντας ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Δήμου Κομοτηνής, Κώστας Διαμαντάκης.
Οι αλιείς έχουν κάνει κρούσεις στους αρμοδίους για αποζημιώσεις και ζητούν να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ, να πληρώνουν και να αποζημιώνονται, όπως αυτό γίνεται και με τους Αγρότες, όταν πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
«Είναι κάτι πρωτόγνωρο, ενώ άλλες φορές αυτό διαλύεται από μόνο του, φέτος είναι ζωντανό και έχει βάθος, καταστρέφοντας τα αλιεύματα. Η κλιματική αλλαγή όπως φαίνεται, επηρεάζει και την θάλασσα και αυτό πια φαίνεται και με την εμφάνιση πλαγκτόν. Μαζί με αυτό και η βλέννα από την θάλασσα του Μαρμαρά, που έφτασε και στη Ροδόπη, συνθέτει ένα πολύ δύσκολο τοπίο για τους αλιείς», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Διαμαντάκης.
Από την πλευρά του μιλώντας για το θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής πολιτικής ΑΜ-Θ, Ανδρέας Καραγιώργης, υπογράμμισε πως κάνει προσπάθειες για να αποζημιωθούν οι αλιείς από ένα κονδύλι, που βγήκε για τις ιχθυοκαλλιέργειες της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κάλυψης από ΕΛΓΑ, αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς το πλαγκτόν που εμφανίστηκε από τον χειμώνα και κράτησε τόσο πολύ, από τις αναλύσεις που έγιναν στο ΙΝΑΛΕ, δεν ήταν τοξικό και άρα δεν μπορεί να αποζημιωθεί.Εκτός των άλλων δεν πληρώνουν ακόμα εισφορές στον ΕΛΓΑ οι αλιείς, αν και το επιθυμούν.
«Η εμφάνιση του πλαγκτόν από το χειμώνα οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν παρατηρηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ωστόσο, μετά από καιρό το είχαμε δει να διαλύεται, μην επιτρέποντας όμως τους αλιείς να ψαρεύουν εδώ και καιρό. Συν τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας, η ζημιά είναι διπλή για τους αλιείς. Τώρα σε ότι αφορά την εμφάνιση και της βλέννας από την Τουρκία, ζήτησα από το ΙΝΑΛΕ να λάβει δείγματα εκ νέου και να κάνει αναλύσεις, να διαπιστωθεί αν είναι τοξική ή όχι. ΑΝ είναι τοξική, θα είναι πλήγμα καθώς θα απαγορευθεί η κατανάλωση των αλειυτικών και των οστρακοειδών. Επιπλέον θα είναι πλήγμα και για τον τουρισμό. Περιμένουμε την ανάλυση των δειγμάτων σε 10 μέρες περίπου», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καραγιώργης.