Στη γενική συνέλευση της A.R.E.F.L.H., της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών  Οπωροκηπευτικών και Λαχανικών
Στη γενική συνέλευση της A.R.E.F.L.H., της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών Οπωροκηπευτικών και Λαχανικών

 

Στη γενική συνέλευση της A.R.E.F.L.H. (Αssemblée des Régions Européennes Fruitières, Légumières et Horticoles), της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών Οπωροκηπευτικών και Λαχανικών, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, συμμετείχε,  ως νέο μέλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση της Ένωσης ήταν η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ο ορισμός του 2021 ως «Παγκόσμιο έτος φρούτων και λαχανικών», καθώς και ο ρόλος τους στην ποιοτική διατροφή, στην ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης η πρόεδρος της A.R.E.F.L.H.    Simona Caselli ανακοίνωσε την άφιξη ενός καινούργιου μέλους στο δίκτυο και καλωσόρισε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Caselli, “η Περιφερεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία σημαντική περιφέρεια για τον αγροδιατροφικό τομέα. Τα φρούτα και τα λαχανικά της κερδίζουν έδαφος στις διεθνείς αγορές. Επίσης, στην περιοχή καλλιεργούνται διάφορα ΠΓΕ προϊόντα όπως είναι τα ροδάκινα και τα ακτινίδια”.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέλευσης της Ένωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον αγροδιατροφικό τομέα και τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ τόνισε τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της περιοχής. Ο κ. Μπάτος ανέφερε ότι το 70% των φρούτων και το 20% των λαχανικών της χώρας παράγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, γεγονός που την έκανε να ξεχωρίσει. Τέλος, ο κ. Μπάτος κατά την παρέμβασή του επισήμανε ότι το κίνητρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμμετοχή της στο δίκτυο της A.R.E.F.L.H είναι « να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας, του συνεργατισμού και της δικτύωσης με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, προς όφελος του  αγροδιατροφικού τομέα και της περιφερειακής ανάπτυξης».

 


 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις