Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιήλθε και πάλι ο χώρος, όπου λειτουργούσε η δομή φιλοξενίας του Λαυρίου
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιήλθε και πάλι ο χώρος, όπου λειτουργούσε η δομή φιλοξενίας του Λαυρίου

Κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής του χώρου από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο γενικός γραμματέας υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπουργείου Μετανάστευσης, Βαγγέλης Κωνσταντίνου, και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

«Πέρυσι βρεθήκαμε να έχουμε 127 δομές σε όλη τη χώρα. Σήμερα, έχουμε 37 και αυτό δείχνει πως μπορέσαμε να μειώσουμε την επίπτωση του μεταναστευτικού στις κοινωνίες της χώρας μας», επισήμανε σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. Όπως πρόσθεσε, «καταφέραμε από 92.000 διαμένοντες τον Ιανουάριο του 2020 να τους μειώσουμε σε 48.000 και αυτό αναμένεται να πέσει κάτω από 40.000 τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα ξεκινήσαμε το 2021 να κλείνουμε δομές. Κλείσαμε τη δομή των Γρεβενών, τη δομή της Βόλβης, ενώ σήμερα κλείνουμε τη δομή του Λαυρίου».

Ο χώρος έχει έκταση περίπου 200 στρεμμάτων και θα αποδοθεί στους Συλλόγους Εργαζομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, υπενθύμιζε ότι το 2016 διακόπηκε η λειτουργία των κατασκηνώσεων με την κατεπείγουσα μεταφορά προσφύγων στις εγκαταστάσεις και πρόσθεσε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν είναι δυνατή η λειοτυργία των κατασκηνώσεων, οπότε για το λόγο αυτό παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων σε ιδιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το ΥΠΑΑΤ.

«Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την εξεύρεση των απιτούμενων κονδυλίων και θα εργαστούμε για να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις την επόμενη χρονιά, δηλαδή το καλοκαίρι του 2022», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμανε ότι με την απόδοση των παιδικών κατασκηνώσεων του Λαυρίου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «διορθώνεται ένας ανορθολογισμός στον οποίο είχε προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, πρότεινε ο κατασκηνωτικός χώρος «να φιλοξενεί, εκτός από παιδιών των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ και παιδιά Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις