Άκυρες φέτος οι εξαγωγές σταφυλιών
Άκυρες φέτος οι εξαγωγές σταφυλιών

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αμπελοκαλλιέργειες στο νομό Ηρακλείου μετά την πολυήμερη επέλαση του καύσωνα.

 

Σε όλες τις “λεκάνες” του νομού, σε Τέμενος, Μαλεβίζι, Μεσαρά και Πεδιάδα, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς κελσίου, ενώ τα σταφύλια βρίσκονταν ακόμα πάνω στα κλήματα, αφού είχαν κοπεί μόνο μικρές ποσότητες πρώιμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη η παραγωγή έχει καταστραφεί πλήρως και τα σταφύλια πια είναι μη εξαγώγιμα. “Οι ιδιορρυθμίες του μικροκλίματος είναι τέτοιες που σε κάποιες περιοχές οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν και 42 βαθμούς κελσίου”, λέει ο κ. Ιερωνυμάκης στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Την ερχόμενη Δευτέρα τα μέλη της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης θα έχουν επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο καθώς και με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκο Δασκαλάκη, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες αυτοψίας και αποζημιώσεων. “Οι αμπελοκαλλιεργητές, λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, “ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους με 100 ευρώ το στρέμμα το χρόνο και τώρα ήρθε η ώρα να στηριχθούμε”.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις