Η Κρήτη διεκδικεί επίσης την κατηγορία «Α» για το ελαιόλαδο στο NutriScore
Η Κρήτη διεκδικεί επίσης την κατηγορία «Α» για το ελαιόλαδο στο NutriScore

Τις αιτιάσεις του Συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης σχετικά με τις παρεμβάσεις για το Nutri – Score (σύστημα αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των τροφίμων) σημειώνει δημοσίευμα η διεθνή ιστοσελίδα olimerca.com.

Παραθέτει σημεία από την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων ελαιοτριβείων Ηρακλείου και Χανίων και του Συλλόγου εμφιαλωτών ελαιολάδου της Κρήτης στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο κατατάσσεται στην κατηγορία «C», ενώ άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά, εμφανίζονται ως πιο υγιεινά και σε υψηλότερη κατηγορία (Β ή ακόμα και Α).

Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. την υποχρεωτική εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος διατροφικής επισήμανσης από το 2022, εφόσον εγκριθεί το NUTRI-SCORE με την σημερινή του μορφή, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές τόσο για την εμπορική πορεία των φυσικών προϊόντων μας, όσο και για την υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή.

Οι υπογράφοντες την επιστολή υποστηρίζουν ότι για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αποδεκτή μόνο η υψηλότερη κατηγορία, μια βαθμολογία Α, και υποστηρίζει ότι, εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί η βαθμολογία Α σε όλα τα φυσικά και μεμονωμένα συστατικά, αυτά πρέπει να εξαιρούνται από οποιαδήποτε σύστημα σήμανσης εμπρός συσκευασίας. Αυτό το αίτημα υποβλήθηκε επίσης κατά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 τον Ιανουάριο του 2021. 

Η Γαλλία βαθμολογεί το Ελαιόλαδο με το "C"

Όσον αφορά την πολιτική πληροφοριών NutriScore για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η στρατηγική επισήμανσης έχει οριστεί στο γράμμα "C", όπως φαίνεται στη συνημμένη φωτογραφία.

Μια ταξινόμηση που αναμφίβολα προκαλεί μεγάλη σύγχυση στον καταναλωτή, καθώς απορρίπτει τις σημαντικές υγιεινές ιδιότητες που έχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα όπως επισημαίνεται απαιτείται μεγαλύτερη πίεση από τις κύριες χώρες παραγωγής ελαιολάδου, προκειμένου να τροποποιηθεί ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διατροφική ταξινόμηση και να τοποθετηθεί υγρός χρυσός στο μέρος που του αξίζει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις