Γόνιμο το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και Κοσόβο
Γόνιμο το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και Κοσόβο

Γόνιμο είναι το έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κοσόβου, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην επιχειρηματική αποστολή από το Κόσοβο που επισκέφθηκε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

«Είναι πάγια θέση του επιμελητηρίου μας, ότι η οικονομική ευημερία συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Και η επιχειρηματική συνεργασία, το διμερές εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εποικοδομητικές σχέσεις, αποτελούν το κύριο όχημα για την εξασφάλιση αυτής της ευημερίας, μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης και της δημιουργίας ευκαιριών και εισοδημάτων» είπε ο πρόεδρος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη σημαντικές επενδύσεις στο Κόσοβο, ιδίως στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, των δομικών υλικών, των πετρελαιοειδών και της διαχείρισης αποβλήτων.

Σήμερα, όπως είπε, οι ελληνικές επενδύσεις ξεπερνούν σε αξία τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται περίπου 100 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Ως προς το διμερές εμπόριο, ο όγκος του αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά περιθώρια και προοπτικές ενίσχυσης.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Κόσοβο έφτασαν σε αξία τα 56,3 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Μάλιστα, μεταξύ του 2016 και του 2020, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 10,4%. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές κοσοβαρικών προϊόντων, φθάνοντας σε αξία τα 3,49 εκατ. ευρώ το 2020, από 1,53 εκατ. ευρώ το 2016.

Οι κυριότερες ελληνικές εξαγωγές είναι τα βιομηχανικά υλικά, αγροτικά προϊόντα, φάρμακα, πλαστικές πρώτες ύλες, φάρμακα κ.ά.. Τα κυριότερα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από το Κόσοβο, είναι το υγροποιημένο προπάνιο, σώματα καλοριφέρ κ.ά..

«Η πορεία που ακολουθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σίγουρα θετική. Και σε αυτό βοηθά και η ανάπτυξη σημαντικών υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες που συνδέουν το Κόσοβο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, με έμφαση σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, τα αγροτικά προϊόντα, οι μεταφορές.

  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις