Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: Σύσκεψη για τη σταφίδα και μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών
Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: Σύσκεψη για τη σταφίδα και μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών

Οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν αναστατωθεί μετά την ανακοίνωση της ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ για τις αδιάθετες ποσότητες που προμηνύουν κατρακύλα στις τιμές παραγωγού. Συγκεκριμένα, η μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος της κορινθιακής σταφίδας, υπερβαίνει το 40%, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, να αυξηθεί μέχρι την έναρξη της νέας εσοδείας, στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα διογκώνεται με το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει ήδη πληρωθεί σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις στις ενισχύσεις, τις κομμένες εκτάσεις αλλά και τη νέα ΚΑΠ που φέρνει επιπλέον μειώσεις 30%.

Οι αγρότες επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση που προπαγανδίζει την εξωστρέφεια και προβάλει τα πιστοποιημένα προϊόντα (πχ ΠΟΠ, βιολογικά, super foods ) ενώ θεωρούν ότι έχει γυρίσει την πλάτη στους παραγωγούς που πλήττονται από την πανδημία. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί τους αγροτικούς συλλόγους του Νομού σε κοινή δράση .

Καλεί όλους τους φορείς και τους συλλόγους της Αιγιάλειας,  σε ευρεία σύσκεψη στο Αίγιο την Παρασκευή 9 Ιούλη 2021 και ώρα 8:30 μμ στο Υπαίθριο Θέατρο ’’Γιώργος Παππάς’’(με όλα τα υγειονομικά μέτρα). Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί ενωμένοι χωρίς να στοιχιζόμαστε πίσω από  άρματα μεταποιητών, κινητοποιούμαστε για την επιβίωση μας, την συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, την σωτηρία της κορινθιακής σταφίδας.

Διεκδικούμε :

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κτλ .
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα (όπως τα εγγυημένα κέρδη στις αερομεταφορές, διαχειριστές των οδικών δικτύων κ,α,), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής και προώθησης στην εγχώρια αγορά με αναγνώριση του κόστους παραγωγής και τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς .
  • Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες .
  • -Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε., καμία διακοπή αγροτικής-οικιακής παροχής .
  • Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, καμιά σκέψη για περικοπή 30% στη νέα ΚΑΠ.
  • Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων , κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης , αναγκαστικής είσπραξης προς το δημόσιο , τις τράπεζες , τις ΔΕΚΟ , τους ιδιώτες , χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις