Οργή παραγωγών για τ΄ άγουρα ακτινίδια

Έντονες διαμαρτυρίες και σοβαρές καταγγελίες διατυπώνει ομάδα παραγωγών της Άρτας με αφορμή την πρώιμη και άκαιρη συγκομιδή ακτινιδίων.

Μάλιστα καταγγέλλουν συγκεκριμένους κύκλους που μέσω της πρακτικής αυτής οδηγούν σε υποβάθμιση του προιόντος και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν ακόμη και στον εισαγγελέα .

«Έπαιρναν τα πορτοκάλια μας – την κύρια πηγή εσόδων των περισσότερων αγροτών της περιοχής μας – πριν ακόμη ωριμάσουν, τα έβαζαν σε φούρνους και τα έστελναν εξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία.

 

Τα πορτοκάλια φυσικά δεν τρωγόταν, με αποτέλεσμα λόγω της κακής ποιότητας του προϊόντος να μην τα θέλει κανείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί και τονίζουν πως το ίδιο σενάριο ξαναζούν τώρα με τα ακτινίδια.

«Είναι γνωστό ότι έχουμε την καλύτερη ποιότητα ακτινιδίου στην Ευρώπη. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά. Τα ακτινίδια κόβονται πριν ακόμη αποκτήσουν ζάχαρα διοχετεύονται στην αγορά ή εξάγονται και τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά. Ένα εξαίρετο προϊόν υποβαθμίζεται, απλά και μόνο στο βωμό του εύκολου κέρδους.
Ποιός λοιπόν θα ξαναεμπιστευτεί το ελληνικό ακτινίδιο όταν για μια ακόμη φορά φέτος συμβαίνει το ίδιο;

Στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της ΕΑΣ Αγρινίου, ο οποίος διαθέτει 300 στρέμματα της ποικιλίας «Τσιχιλίδη» έκοβε ακτινίδια. Σκεφτείτε ότι η Διεύθυνση Γεωργίας μόλις πριν λίγες μέρες έδωσε άδεια να κοπεί η Αυγουστιάτικη ποικιλία Summer Kiwi, μετά από τις απαραίτητες δειγματοληπτικές μετρήσεις και αφού τα φρούτα είχαν φτάσει στα σωστά ζάχαρα.

Αυτά προς γνώση και ενημέρωση όλων των αγροτών και των ακτινιδιοπαραγωγών. Ελπίζουμε δε να ληφθούν υπόψιν των αρμοδίων υπηρεσιών, να μην αδρανήσουν και να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Ας βρεθούν τρόποι για καλύτερους ελέγχους. Οι ευθύνες δεν πρέπει να ρίχνονται στους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν στις περιπτώσεις αυτές είναι να ψάχνουν σανίδες σωτηρίας. Την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκμεταλλεύονται οι διάφοροι επιτήδειοι που κερδοσκοπούν εις βάρος τους και υποβιβάζουν με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα τους.

Τέλος εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί εμείς οι παραγωγοί με πλήρη στοιχεία θα ζητήσουμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

 epiruspost.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις