Copa – Cogeca:στόχος η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις ιδιότητες του ελαιολάδου

Με στόχο να τονιστούν τα μεγάλα οφέλη του ελαιολάδου και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται καλύτερα για την ποιότητά του πραγματοποιήθηκε, στις 18 Σεπτεμβρίου, σχετική ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο, από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca, με οικοδεσπότη τον Πορτογάλο ευρωβουλευτή κ. Capoulas Santos, της ομάδας των σοσιαλιστών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι βουλευτές κ. Capoulas Santos και κ. Silvestris, περιέγραψαν μέτρα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος και των διαφόρων κατηγοριών και ποιοτήτων που υπάρχουν για το ελαιόλαδο. Αυτά θα εξασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν τι παίρνουν.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της ομάδα εργασίας των Copa - Cogeca για το ελαιόλαδο κ. Falcão δήλωσε: «Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τα μέτρα προώθησης της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, έως τον καταναλωτή, χαίρομαι που βλέπω πως η εκδήλωσή μας ενδιαφέρει πολλούς ευρωβουλευτές. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τα σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου που αγοράζουν και πρέπει να εμπιστεύονται τη γνησιότητά του. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διευρύνει τις συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση της ποιότητας του ελαιολάδου. Πρόκειται για ένα θρεπτικό προϊόν το οποίο έχει υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που ωφελούν την υγεία. Είναι απαραίτητο να ληφθούν ειδικά μέτρα για την ενίσχυση και την προστασία της ποιότητάς, καθώς και για την αποφυγή καταχρηστικών πρακτικών που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα αυτά».

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ Pekka Pesonen, δήλωσε: «Παρά τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς, οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες και επενδύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί από την αγορά, ούτε τους καταναλωτές. Είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με την εφαρμογή του κοινοτικού σχεδίου δράσης της για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελαιοκομικού τομέα. Οι αγρότες χρειάζονται καλύτερες αποδόσεις από την αγορά, προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα της παραγωγής, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση’.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος ευρωβουλευτών και διοικητικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, καθώς και δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι καταναλωτών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, και ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία ελαιολάδου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις