Τουλάχιστον 3.000 στρέμματα έπληξε το χαλάζι στα Φάρσαλα

Περισσότερα από 3.000 στρέμματα έπληξε η χθεσινή χαλαζόπτωση στην Επαρχία Φαρσάλων, σύμφωνα με την πρώτη πρόχειρη εκτίμηση των παραγωγών.

Όπως είπε  ο πρ. του αγροτικού συλλόγου Κατωχωρίου και εκπρ.τύπου της ΕΟΑΣΝΛ Σωκράτης Αλειφτήρας, στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης βρέθηκαν χθες το απόγευμα το Κατωχώρι, ο Αγ.Γεώργιος και ένα τμήμα του Σταυρού.


Το χαλάζι ήταν σε μέγεθος φουντουκιού και έπεφτε επί 20 λεπτά.

Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα και καλαμπόκι.
Αυτή την ώρα κλιμάκιο με επικεφαλής τον προϊστάμενο του υπ/τος ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Λιόντο βρίσκεται στην περιοχή.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της αυτοψίας, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου τόνισε τα εξής: «Είμαστε για μία ακόμη φορά στη δύσκολη θέση να καταγράφουμε ζημιές στην επαρχία Φαρσάλων. Είναι το τρίτο σφοδρό χτύπημα των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή μας, σε διάστημα μόλις ενάμιση χρόνου. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Καλλιέργειες δυναμικές, με υψηλό κόστος παραγωγής. Έχουμε στο πλευρό μας την περιφέρεια αλλά και τον ΕΛΓΑ, από τον οποίο ζήτησα τα αυτονόητα: Ταχύτατες διαδικασίες αποτύπωσης του μεγέθους της ζημιάς, δίκαιες εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις. Οι αγρότες της επαρχίας των Φαρσάλων έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα, δε θα αντέξουν σε μία ενδεχόμενη καθυστέρηση. Ως δήμος προχωρούμε άμεσα στην αναγγελία της ζημιάς για όλη την επαρχία. Θα είμαστε δίπλα στους πληγέντες για ό,τι χρειαστούν και περνάει από το χέρι μας».


Ο Δήμος Φαρσάλων έχει ήδη προχωρήσει στην αναγγελία ζημιάς, και τις επόμενες ώρες οι αγρότες θα μπορούν να προχωρήσουν σε δηλώσεις.
Οι παραγωγοί δηλώνουν απελπισμένοι, καθώς μόλις ένα μήνα πριν επλήγησαν ξανά από χαλάζι, ενώ είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παθαίνουν ζημιά από χαλαζόπτωση.
Ζητούν αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα και συζήτηση για το θέμα στη Βουλή και στο ΥΠΑΑΤ.


ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

“Οι συγκεκριμένες ζημιές έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχες καταστροφές άλλων καλλιεργειών του νομού, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι πρόσφατα, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αγροτών να βλέπουν τους κόπους και τα έξοδα να χάνονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας ζητάει την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ταχύτερη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών” επισημαινει με σχετική ανακοίνωση το γρ.τύπου του κόμματος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις