Καρδίτσα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ στον περιφερειακό του Παλαμά
Καρδίτσα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ στον περιφερειακό του Παλαμά

Οι αγρότες της Καρδίτσας, πριν καλά-καλά προλάβουν να μπουν σε μια σειρά από τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού», είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν πάλι χαμένοι, αφού 2 καταστροφικά μπουρίνια και χαλαζοπτώσεις μέσα στον τελευταίο μήνα, τους έδωσαν τη χαριστική βολή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή η Ομοσπονδία, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρός της, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η διαμαρτυρία μας οργανώνεται για να καταδείξουμε τις μεγάλες ελλείψεις του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν αποζημιώνει στο 100% των καταστροφών τους ασφαλισμένους πληγέντες παραγωγούς μας. Επίσης, πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι μέχρι στιγμής οι αγρότες δεν εισέπραξαν χρήματα για τις ζημιές που έπαθαν τους προηγούμενους μήνες, ενώ τα έξοδα που πλήρωσαν για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους είναι τεράστια. Ακόμη, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που περιμένουν εναγωνίως την εκδίκαση από τον Οργανισμό των ενστάσεων που κατέθεσαν για χαμηλές εκτιμήσεις των ζημιών από το μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό". Επιπλέον, για τη σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή μας τον Ιούνη, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ακόμη δεν προχώρησαν σε εκτιμήσεις. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα που αν αναλογιστεί κανείς και την τελευταία νέα χαλαζόπτωση, προκαλούν απελπισία στους πληγέντες καλλιεργητές οι οποίοι πλέον είναι επί ξύλου κρεμάμενοι».

Στη συνέχεια σημείωσε πως, «Με τη δυναμική κινητοποίησή μας διεκδικούμε την απαίτηση των αγροτών για καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% των καταστροφών στους πληγέντες και στο χρόνο που θα συγκόμιζαν και θα πουλούσαν την παραγωγή τους, δηλαδή από τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη (σιτηρά, σταφύλια, πεπόνια, καλαμπόκια) μέχρι και το Νοέμβρη (βαμβάκια). Δεν δεχόμαστε δικαιολογίες ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει χρήματα, διότι υπάρχει το κράτος για να το χρηματοδοτήσει και ζητάμε από τη Διοίκηση του Οργανισμού να αλλάξει το σημερινό αναχρονιστικό κανονισμό, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλλει τα μέχρι τώρα δεδομένα».

Ο Κώστας Τζέλλας έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα των αγροτικών ζητημάτων που διογκώνονται συνεχώς δεν περιορίζεται μόνο στις τεράστιες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά συμπεριλαμβάνει:

«Α) Τα πολλά αρδευτικά προβλήματα που οφείλονται στη φανερή έλλειψη σύγχρονων έργων υποδομής και αντιπλημμυρικών και στις ελλείπεις παρεμβάσεις μετά τον "Ιανό", καθώς υπάρχουν πολλά κανάλια που δεν έχουν καθαριστεί.

Β) Τη μη θέσπιση του λεγόμενου "αγροτικού πετρελαίου" που όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών υπόσχονται αλλά δεν έχουν ψηφίσει ακόμη. Πλέον η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στο 1,40 ευρώ/λίτρο, που είναι πολύ υψηλή και αφαιρεί εντελώς από τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την ανταγωνιστικότητά τους.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας διεκδικεί:

    Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
    Να καταγραφούν και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100%, από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ζημιές σε στάβλους, θερμοκήπια, αποθήκες, σπίτια, εξοπλισμό, κλπ. Να μην ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.
    Άμεσα να πληρωθούν οι αγρότες που αδικήθηκαν από τις αποζημιώσεις του "ΙΑΝΟΥ" και του πάγιου κεφαλαίου που καταστράφηκε, καθώς και αυτοί που δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι.
    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
    Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
    Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία.
    Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
    Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
    Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις