Αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ
Την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα μικρά νησιά του Αιγαίου, σε εθελοντική βάση από 85 %, αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους, την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στα πλαίσια εξουσιοδότησης της Λιθουανικής προεδρίας του Συμβουλίου των υπουργών να προσαρμόσει τις διαπραγματευτικές της θέσεις σχετικά με τις πτυχές της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, που άπτονται της συμφωνίας για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014 – 2020 (ΠΔΠ) της Ε.Ε., εν όψει της νέας τριμερούς συνάντησης (με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου) σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, με στόχο την επίλυση των εναπομεινάντων σημείων.

 

Ο εν λόγω τριμερής διάλογος θα γίνει εν όψει της ψηφοφορίας σε πρώτη ανάγνωση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, η οποία στην συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια.

 

Σημειώνεται πως στις 26 Ιουνίου, επετεύχθη πολιτική συμφωνία από το Συμβούλιο των υπουργών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το  πακέτο μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που πρότεινε η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2011 (IP/13/613 ), με εξαίρεση ορισμένα θέματα που συνδέονται με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, για τα οποία οι ευρωβουλευτές διαφώνησαν.

 

Οι αποφάσεις

 

Αναλυτικότερα, τα κύρια στοιχεία της τελικής προσαρμοσμένης θέσης του Συμβουλίου των Υπουργών, η οποία θα χρησιμεύσει ως εντολή της Λιθουανικής προεδρίας για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, θα ολοκληρώσει τα συμβιβαστικά κείμενα που εκπόνησε η προεδρία σχετικά με δύο από τις προτάσεις μεταρρύθμισης της ΚΑΠ και συγκεκριμένα:
- Τον κανονισμό για τη θέσπιση κανόνων για τις άμεσες ενισχίσεις στους γεωργούς (δείτε το σχετικό έγγραφο 13294/13 )
- Τον κανονισμό για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης ( δείτε το σχετικό έγγραφο 13349/13 )


Τα κύρια στοιχεία της τελικής προσαρμοσμένης θέσης του Συμβουλίου συνοψίζονται παρακάτω:
- Όσον αφορά την προοδευτική αναδιανομή των άμεσων ενισχύσεων, το Συμβούλιο κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση του Ευρωκοινοβουλίου, μετακινούμενο προς ένα ποσοστό 5% για τα ποσά άνω των 150 000 ευρώ και για την επίτευξη του ποσοστού της παρέκκλισης σε σχέση με την αναδιανεμητική πληρωμή του 5%. Η σταδιακή μείωση θα εφαρμόζεται μόνο στη βασική ενίσχυση ή την ενιαία στρεμματική ενίσχυση.
- Για την παρουσίαση της ανάλυσης του προϋπολογισμού για την αγροτική ανάπτυξη, το Συμβούλιο συμφώνησε να συμπεριλάβει αυτή την κατανομή σε ένα παράρτημα του σχετικού κανονισμού, εξουσιοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος αυτού μέσω κατ 'εξουσιοδότηση πράξεων σε σαφώς καθορισμένες περιπτώσεις.
- Όσον αφορά τα ποσοστά συγχρηματοδότησης για την αγροτική ανάπτυξη, το Συμβούλιο θα μπορούσε να δεχθεί τελικά το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου να αυξηθεί το ποσοστό για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα μικρά νησιά του Αιγαίου σε εθελοντική βάση από 85%. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόσθετη παραχώρηση από την πλευρά του Συμβουλίου με την προϋπόθεση ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα υποχωρήσει στα υπόλοιπα αιτήματά του προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα μια συνολική συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις