Κολομβία: Οι παράνομες εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων χρυσού εξαπλώνονται σε φυσικούς βιότοπους (ΟΗΕ)
Κολομβία: Οι παράνομες εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων χρυσού εξαπλώνονται σε φυσικούς βιότοπους (ΟΗΕ)

Πρόκειται για «ανησυχητική κατάσταση, διότι συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα», υπογράμμισε ο Πιερ Λαπάκ, ο αντιπρόσωπος στην Κολομβία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC), παρουσιάζοντας έκθεση για το ζήτημα.

Συνολικά, σε 1.007.520 στρέμματα γης εντοπίστηκαν «αποδείξεις εκμετάλλευσης προσχωματικού χρυσού», σύμφωνα με την έκθεση. Περίπου το 69% των εκμεταλλεύσεων αυτών έγινε παράνομα· συνέπειά του είναι η μόλυνση του νερού, ειδικά των ποταμών, με τοξικές ουσίες.

Εξ αυτών, τα 520.000 στρέμματα βρίσκονταν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται φυσικά καταφύγια.

Συγκριτικά, το 2019, εκμεταλλεύσεις φλεβών ή προσχωματικού χρυσού έγιναν σε 980.000 στρέμματα, το 66% χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «το οργανωμένο έγκλημα» βρίσκεται πίσω από την εξάπλωση της πρακτικής, που πλήττει κυρίως τα διαμερίσματα Μπολίβαρ (βόρεια), Αντιόκια (βορειοδυτικά) και Τσοκό (δυτικά).

Στις περιοχές αυτές, αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες διεκδικούν έσοδα από εκβιάσεις, διακίνηση ναρκωτικών και τις παράνομες εκμεταλλεύσεις μεταλλευμάτων.

Οι πόροι αυτοί τροφοδοτούν την ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, που μαίνεται για πάνω από μισό αιώνα.

«Αυτές οι παράνομες οργανώσεις απειλούν τη βιοποικιλότητα και τρέφουν τη βία και τη φτώχεια», τόνισε ο Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κολομβία.

Η έκθεση δεν διευκρινίζει ούτε την ποσότητα του χρυσού που προέρχεται από παράνομες εκμεταλλεύσεις, ούτε την εμπορική του αξία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, η συνολική παραγωγή χρυσού στην Κολομβία αυξήθηκε από τους 37,5 τόνους το 2019 στους 47,8 τόνους το 2020, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου απογειώθηκε στις αγορές, φθάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε σχεδόν τις μισές περιοχές όπου βρέθηκαν αποδείξεις εκμετάλλευσης προσχωματικού χρυσού εντοπίστηκαν επίσης καλλιέργειες κόκας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Κολομβία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην εξαγωγή κοκαΐνης· οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την κατανάλωση του ναρκωτικού αυτού.

Το τρέχον διάστημα, η Κολομβία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση της βίας μετά τη συμφωνία ειρήνης της κυβέρνησης με τη FARC το 2016 και τον αφοπλισμό των ανταρτών της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις