Βρετανία: Σοβαρή ασθένεια που συνδέεται με ζωοτροφή έχει προσβάλλει χιλιάδες γάτες

Χιλιάδες γάτες έχουν αρρωστήσει ή πεθάνει από μια σπάνια ασθένεια του αίματος που συνδέεται με μάρκες ζωοτροφών υψηλής ποιότητας.

Τουλάχιστον 330 γάτες έχουν πεθάνει, σύμφωνα με στοιχεία του Βασιλικoύ Κτηνιατρικού Κολλεγίου (Royal Veterinary College), ωστόσο ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, αναφέρει η Daily Mail. Σύμφωνα με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων αυτών, οι κτηνίατροι εκτιμούν ότι πολλά περιστατικά ίσως να έχουν μείνει αδήλωτα.

Κοινός παράγοντας φαίνεται να είναι η ζωοτροφή. Ο εποπτικός οργανισμός τροφίμων ανακοίνωσε την ανάκληση μεγάλου αριθμού υποαλλεργικών ξηρών τροφών για γάτες που παρασκευάζονται από την εταιρεία Fold Hill Foods.

Η ανάκληση ανακοινώθηκε στις 17 Ιουνίου και αφορά αρκετές κορυφαίες μάρκες ξηρών τροφών της Applaws, καθώς και άλλες που ανήκουν στις εταιρείες Pets at Home και Sainsbury’s.

Ωστόσο, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί έκτοτε και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί ιδιοκτήτες γατών δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις τροφές, οι οποίες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Εκτός από την οδύνη τους, οι ιδιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που πρέπει να πληρώσουν και τα οποία ξεπερνούν τις 9.000 λίρες. Η Μισέλ Βίκτορ, η οποία ηγείται μιας ομαδικής νομικής αγωγής από το δικηγορικο γραφειο Leigh Day, δήλωσε: «Πιστεύουμε τώρα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν χιλιάδες θύματα. Αν κοιτάξετε τον αριθμό των ιδιοκτητών γατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κλίμακα αυτού του φαινομένου θα μπορούσε να είναι πράγματι πολύ μεγάλη».

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πολλές περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί εκ των υστέρων από κτηνιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην έχουν αναφερθεί. Είναι πιθανό πολλές γάτες να έχουν πεθάνει και οι ιδιοκτήτες τους να μην γνωρίζουν την πραγματική αιτία.

«Προς το παρόν, τα προϊόντα Fold Hill Food φαίνεται να είναι εκείνα στα οποία μπορεί να παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, αλλά δεν υπάρχουν διακριτές, συγκεκριμένες αποδείξεις σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews.gr

Η Βίκτορ είπε επίσης ότι οι περισσότερες γάτες «δεν μπορούν να θεραπευτούν» και ότι το ζήτημα «θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια εμπιστοσύνης στην τροφική αλυσίδα για τις τροφές κατοικίδιων ζώων». Πρόσθεσε δε, ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχασε τα κατοικίδια ζώα του. Είναι μέρος της οικογένειάς τους και πονάνε πραγματικά».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις