Β. Εύβοια: Το προφίλ της παραγωγής που χάθηκε στις στάχτες
Β. Εύβοια: Το προφίλ της παραγωγής που χάθηκε στις στάχτες

Το όνομα Εύβοια δίνεται ουσιαστικά από τον Όμηρο και φανερώνει το γόνιμο καλλιεργήσιμο έδαφος και την ανεπτυγμένη βοοτροφία για την οποία το νησί ήταν ονομαστή. «Εύ» και «βους» σημαίνει καλό βόδι. Ωστόσο αυτή η εικόνα για το βόρειο τμήμα του νησιού αποτελεί παρελθόν μετά την πύρινη λαίλαπα που άλλαξε το τοπίο στην περιοχή.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά δεν εντοπίζεται σε μία χρονιά, αλλά επεκτείνεται σε βάθος χρόνου και κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πόσα χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου να έχει παραγωγή μία συκιά, μία ελιά ή ένα πεύκο.

Τι παράγεται στη Βόρεια Εύβοια

Σαφή στοιχεία για την παραγωγή δεν υπάρχουν, όπως επίσης και τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν αυτά. Ωστόσο με μια γρήγορη ματιά τα προϊόντα της ευβοϊκής γης θεωρούνταν εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

Το ελαιόλαδο διακρίνεται για την αγνότητα την ιδιαίτερη γεύση και τη μεγάλη θρεπτική αξία, πλήθος επιτραπέζιων ελιών συλλέγονται στο νομό με εξέχουσα θέση κατέχουν οι βραβευμένες κονσέρβες Ροβίων που έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ

Εξαιρετικής ποιότητας μέλι με πλήθος γεύσεων μπορούσε να βρει κανείς στο νησί καθώς η πλούσια και ποικίλη μελισσοκομική χλωρίδα με τα μεγάλα πευκοδάση και ελατοδάση των ορεινών όγκων, τις Καστανιές και τη μεγάλη ποικιλία αυτοφυών αρωματικών φυτών προσέδιδαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευβοϊκού μελιού .

Επίσης ο αμπελώνας της Εύβοιας φημίζονταν για τα ξεχωριστής ποιότητας κρασιά ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παραγωγή τσίπουρου σε πολλά χωριά του νομού.

Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τα αποξηραμένα σύκα και το λευκόλιθο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ετήσια παραγωγή των σύκων Ταξιάρχη που αποξηραίνονται στη Βόρεια Εύβοια υπολογίζεται σε 3.040 τόνους και της Κύμης σε 250 τόνους.

Αξιοσημείωτο το πλήθος αρωματικών φυτών και βοτάνων που φύονταν στην Ευβοϊκή γη με χαρακτηριστικότερα το τσάι του βουνού, το θρούμπι,το  φασκόμηλο ενώ η συστηματική καλλιέργεια αφορούσε κυρίως τον μαραθόσπορο.

Επίσης η κτηνοτροφική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική στο νομό με μεγάλη παραγωγή ντόπιων κρεάτων (αιγίου ,πρόβειου, χοιρινού, βοΐου) προϊόντων γάλακτος και αυγών επίσης και τα τυροκομικά είναι ιδιαίτερα πράγματα.

Στην Εύβοια επίσης υπήρχε αξιοσημείωτη καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, δημητριακών και οσπρίων καθώς και ξηρών καρπών και φρούτων όπως επίσης και μανιταριών.

Τέλος παράγονταν ρητίνη και τα παράγωγα αυτής όπως νέφτι και κολοφώνιο.

Ισχυρό πλήγμα και για τον τουρισμό

Δεν πρέπει βέβαια κανείς να παραλείψει το γεγονός ότι ένα μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στην πληγείσα περιοχή, προέρχεται από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα συνολικά στην Εύβοια υπάρχουν περίπου 18.000 κλίνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις