Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. : Από τις διαπιστώσεις στις πράξεις για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. : Από τις διαπιστώσεις στις πράξεις για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

H περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται κάθε χρόνο στην χώρα μας είναι ανεπανόρθωτη, οι μελλοντικές συνέπειες για το περιβάλλον ολέθριες. Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη και τραγωδία που προκάλεσαν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν έντονα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Όλοι μας πλέον συνειδητοποιούμε ότι οι πυρκαγιές δεν είναι θέμα απλής διαχείρισης καταστροφών. 

Είναι επιβεβλημένη η χάραξη Εθνικής Δασικής Πολιτικής από την Κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο συνολικά. 

Ο δασικός χώρος είναι άρρηκτα συνυφασμένος και συνδεδεμένος με τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας καθώς συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. 

Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει  να στελεχωθούν με το απαραίτητο γεωτεχνικό και τεχνικό προσωπικό και να συσταθεί ειδικός οργανισμός δασοπροστασίας ο οποίος να εφαρμόσει ένα Εθνικό Σχέδιο για τα Δάση της Χώρας μας. 

Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως χωρίς τα δάση δεν θα υπάρχει ύπαιθρος και κατ’ επέκταση δεν θα υπάρχει περιβάλλον . 

Διότι η άγνοια του προβλήματος καταστρέφει, αλλά και η μη κατανόηση του προβλήματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση του περιβάλλοντος. 

Σήμερα, που η κλιματική αλλαγή καθημερινά στέλνει μηνύματα σε όλον τον πλανήτη για την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή , πρέπει ως χώρα να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το περιβάλλον . 

Πρέπει  να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις κηρύξεις των καμένων περιοχών ως αναδασωτέες και να προγραμματιστούν οι δενδροφυτεύσειςτους.

Η Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών) θα συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα δενδροφυτεύσεων σε συνεργασία και με άλλους φορείς και γεωτεχνικούς συλλόγους .

Οι δράσεις που θα αναλάβουμε και το πλαίσιο που θα κινηθεί η Ένωση στο θέμα των αναδασώσεων και γενικότερα των δενδροφυτεύσεων ανά την Ελλάδα θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικητικής Επιτροπής .

Αυτή την στιγμή προέχει:

  • η στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών και των πληγέντων κατοίκων από τις καταστροφικές πυρκαγιές 
  • η οργανωμένη έκφραση της αλληλεγγύης μας ώστε να μην μείνει κανείς μόνος, απελπισμένος και αβοήθητος στην τρομακτική καταστροφή που αντιμετωπίζει
     

Οι αγροτικές , κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις στις πληγείσες περιοχές υπέστησαν πολύ μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών επηρεαζοντας το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Επίσης κυρίως στην Βόρεια Εύβοια επλήγησαν πολλές εκμεταλεύσεις συλλογής ρυτίνης με αποτέλεσμα πολλοί ρητινοσυλλεκτες να οδηγούνται στην ανεργία.

Η Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. για όλους τους παραπάνω λόγους ζητά για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων από την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες :

  • Την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών , κτηνοτρόφων μελισσοκόμων και ρητινοσυλλεκτών με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί από τις πυρκαγιές.

  • Την αποστολή ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους και την παροχή βοήθειας στα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα που έχουν εγκαύματα ή έχουν τραυματιστεί.

  • Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις κηρύξεις το καμένων περιοχών ως αναδασωτέες και να προγραμματιστούν σε συνενόηση με τους αρμόδιους κατά περίπτωση Γεωτεχνικούς επιστήμονες (Δασολόγους και Δασοπόνους) οι δενδροφυτεύσεις  τους.

  • Επιπρόσθετα θα πρέπει να προχωρήσουν και τα προβλεπόμενα αντιπλημμυρικά έργα και οι κατασκευή κορμοδεμάτων, διότι μετά από τις πυρκαγιές σε περιπτωση βροχοπτώσεων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν οι περσινές καταστροφές και όλα τα φερτά υλικά (στάχτες,καμένα κλαδιά,κάρβουνα κ.λ.π.) από τις καμένες εκτάσεις,  να προκαλέσουν νέες τραγωδίες και  πλημμύρες  , αντίστοιχες με αυτές της Μάνδρας στην Αττική και των Ψαχνών και του Ληλαντίου Πεδίου στην Εύβοια.

Αντιλαμβανόμενοι τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι συμπολίτες μας: 

Συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφονται οι περιουσίες τους .

Συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους πυροσβέστες , τους εθελοντές και τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ Α' & Β' βαθμού και τους απλούς πολίτες , που με αυταπάρνηση έδωσαν την μάχη για να περισώσουν ότι μπορούν . 

Ιδιαίτερα θέλουμε να συμπαρασταθούμε αλλά παράλληλα και να ευχαριστήσουμε όλους τους πληγέντες αγρότες , κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και ρητινοσυλλέκτες που παρά τον πόνο και την δυστυχία τους και γενικότερα την συναισθηματική τους φόρτιση βλέποντας να καταστρέφεται η περιουσία τους , έδωσαν με αυταπάρνηση την δική τους μάχη προσπαθώντας να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, με ότι μέσο διέθεταν. 

Ως επιστημονική ένωση που τα μέλη της έχουν άμεση σχέση με θέματα σχετικά με την αγροδιατροφή και το περιβάλλον. 

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην χάραξη Εθνικής Δασικής Πολιτικής και στην Ανασυγκρότηση και Στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών 

Καλούμε όλη την γεωτεχνική οικογένεια να σταθεί για μια ακόμη φορά στο πλευρό των δοκιμαζομένων πληγέντων συμπολιτών μας και τις δύσκολες τούτες ώρες να τους βοηθήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις  .

Πρέπει από τις διαπιστώσεις η Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει σε πολιτικές και δράσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και όχι σε αόριστες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις