Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αποτελούμενο από τον προϊστάμενο Μιχάλη Λιόντο και τον αρμόδιο τομεάρχη Βασίλη Σπανό, το οποίο συνόδευε ο Θανάσης Παιδής, επισκέφθηκε περιοχές του Λιβαδίου και του πρώην Δήμου Ολύμπου που επλήγησαν πρόσφατα από την σφοδρή καταιγίδα.

 

Η αυτοψία που έγινε οδηγεί στη διαπίστωση των μεγάλων ζημιών, τις οποίες έχουν υποστεί καλλιέργειες καλαμποκιού, καπνών, μήλων, ηλίανθου κ.α. 

 

Ο Θανάσης Παιδής δήλωσε τα εξής: «Οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας πλήττονται για μία ακόμα φορά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Οι πληγέντες κινδυνεύουν σοβαρά από ανεπανόρθωτη οικονομική απώλεια.

Παράλληλα, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης και των επαναλαμβανόμενων καταστροφικών φαινομένων ο ΕΛΓΑ αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί άμεσα στην καταγραφή, όπως και στην εκτίμηση των ζημιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει κίνδυνος  στο Δαμάσι οι εκτιμήσεις να γίνουν με μάρτυρες κάτι που θα έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Είναι πιο επείγουσα παρά ποτέ η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΛΓΑ τόσο σε μέσα, όσο και σε προσωπικό.

Συνάμα καθίσταται απαραίτητη η αλλαγή του Κανονισμού που διέπει τον ΕΛΓΑ και ο μετασχηματισμός του Οργανισμού σε έναν σύγχρονο φορέα με νέο οργανόγραμμα. Μόνο έτσι θα έχει τα εργαλεία ώστε να στέκεται δίπλα στους παραγωγούς, οι οποίοι ανελλιπώς - με συνέπεια και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που πιθανόν αντιμετωπίζουν – πληρώνουν τις εισφορές τους.

Εμείς θα είμαστε πάντα κοντά στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι φέτος ειδικά πλήττονται συνεχώς από τη μανία της φύσης, για να έχουν τη μέγιστη δυνατή κάλυψη μετά τις ζημιές που έχουν υποστεί. Αυτό αποτελεί, πλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική στήριξη των πολιτών της υπαίθρου που κρατούν ζωντανά τα χωριά μας» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής. 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις