ΠΟΓΕΔΥ: Έναρξη κυρώσεων στο γάλα και φέτα
ΠΟΓΕΔΥ: Έναρξη κυρώσεων στο γάλα και φέτα

Η Ομοσπονδία νιώθει δικαιωμένη από την πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για να βγουν από το ιδιότυπο «ψυγείο» οι εκκρεμότητες στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν σε εμβληματικά Ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα. Φαίνεται ότι ο Υπουργός έχει αποφασίσει να εκκινήσει τον μηχανισμό ο οποίος επί σειρά ετών παρέμενε ανενεργός απαξιώνοντας το έργο των Γεωτεχνικών που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Παρά την άξια αναγνώρισης προσπάθεια του Υπουργού, για να λειτουργήσει το κυρωτικό πλαίσιο στον τομέα των τροφίμων με ονομασία προέλευσης, παραμένουν πολλά ακόμη να γίνουν και συγκεκριμένα:

  1. Η στελεχιακή ενίσχυση των Υπηρεσιών εξέτασης των φακέλων για την επιβολή κυρώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τμήμα με αρμοδιότητα την εξέταση φακέλων για το γάλα και το κρέας υπηρετούν δύο στελέχη με το ένα να συνταξιοδοτείται το επόμενο χρονικό διάστημα.
  2. Η χορήγηση ελεγκτικού επιδόματος στους Γεωτεχνικούς της πρώτης γραμμής οι οποίοι ασχολούνται με τους ελέγχους πεδίου.
  3. Η απεμπλοκή όλων των φακέλων παραβάσεων στο σύνολο των τομέων του Υπουργείου (φυτοφάρμακα, φυτικά και ζωικά τρόφιμα, ιχθυολογικά, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, ζωοτροφές, κτηνιατρικά) κάτι που αποτελεί προϋπόθεση του υγιούς ανταγωνισμού και της ισονομίας έναντι όλων των παικτών στην αγορά.
  4. Η αλλαγή των πλαισίων επιβολής κυρώσεων και η κατά το δυνατό ενοποίηση, ώστε οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί να δρουν και να αποφασίζουν με ενιαίο τρόπο στο σύνολο των τομέων αρμοδιότητας του Υπουργείου.

 

Η Ομοσπονδία θα στηρίξει παρόμοιες πρωτοβουλίες του Υπουργού αλλά και του συνόλου της νέας πολιτικής ηγεσίας μέσα από την οποία ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν επιτέλους να προχωρήσουν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές προκειμένου το Υπουργείο και οι υπηρετούντες Γεωτεχνικοί σε αυτό και στους ΟΤΑ να μπορέσουν να ασκήσουν αποτελεσματικά το ουσιαστικό τους έργο.  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις