Βέροια: «Έκοψαν νωρίτερα τα ακτινίδια για να κάνουν εξαγωγές»
Βέροια: «Έκοψαν νωρίτερα τα ακτινίδια για να κάνουν εξαγωγές»

Μία καλή χρονιά φαίνεται να είναι και φέτος για τα ακτινίδια. Η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη και να έχει καλή ποιότητα, ενώ οι προοπτικές στις διεθνείς αγορές είναι θετικές και δείχνουν ότι θα έχουμε αυξημένη ζήτηση και μια ικανοποιητική τιμή. Ωστόσο, και φέτος, φαίνεται πως υπάρχουν φαινόμενα παράνομης συγκομιδής ακτινιδίων σε κάποιες περιοχές.

Η επικρατέστερη, σχετική νομοθεσία αναφέρει ότι η έναρξη συγκομιδής για όλη τη χώρα είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Σύμφωνα με καταγγελία, «ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν με σκοπό την εξαγωγή, ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ.

Αυτή η πρόωρη συγκομιδή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές, όταν μάλιστα τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών.

Οι παραγωγοί ζητούν: να ελεγχθούν τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης. Να ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας Summer και να ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπόμενων για σάκχαρα.

 

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις