Βασίλης Κουρτάκης: Έφυγε από την ζωή ο πρόεδρος της οινοποιίας «Ελληνικά κελλάρια Οίνων»
Βασίλης Κουρτάκης: Έφυγε από την ζωή ο πρόεδρος της οινοποιίας «Ελληνικά κελλάρια Οίνων»

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας 6/9, σε ηλικία 84 ετών, ο Βασίλης Κουρτάκης, πρόεδρος της οινοποιίας «Ελληνικά κελλάρια Οίνων»  και «κορυφαία και πολυσχιδής προσωπικότητα του Ελληνικού Κρασιού», όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.).

«Ο ΣΕΟ με μεσίστιες τις σημαίες, αποχαιρετά τον ‘πρόεδρό’ του και επίλεκτο μέλος του παγκόσμιου κρασιού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου «τη δεκαετία του ’60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε το δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, γυρνώντας από τη Γαλλία με σπουδές Οινολογίας και αναλαμβάνοντας την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που εξελίχθηκε σήμερα ως ‘Ελληνικά Κελλάρια Οίνων’ στη μεγαλύτερη οινοποιία της χώρας μας. Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Πρόεδρος του επί δωδεκαετία και Επίτιμος Πρόεδρός του. Κυρίαρχος της οινικής νομοθεσίας, πρωταγωνίστησε στη θεσμική θωράκιση του ελληνικού κρασιού και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής μας πραγματικότητας. Εξόπλισε τον Σύνδεσμο με οργανωτικές δομές κατά τομείς που έφεραν σπουδαία αποτελέσματα και ανέδειξαν νέα στελέχη».

Παράλληλα «συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Επιχειρήσεων του Κρασιού (C.E.E.V), οργάνωσης με 7.000 οινοποιεία από 23 χώρες και με μεγάλο κύρος και ως εκ τούτου βασικό συνομιλητή των Ευρωπαϊκών θεσμών». Διετέλεσε Πρόεδρος της C.E.E.V. επί οκταετία και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρός της. Συμμετείχε στο ιδρυτικό Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ.

«Ο κόσμος του κρασιού στην Ελλάδα σήμερα πενθεί» αναφέρει από την πλευρά της η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής ΕΝΟΑΑ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους του Β. Κουρτάκης.

Ο παππούς του εκλιπόντος, Βασίλης Κουρτάκης, ίδρυσε την προσωπική εταιρεία του στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας το 1895. Το 1905 ξεκίνησε τις οινοπαραγωγικές του δραστηριότητες στο Μαρκόπουλο Μεσογείων. Ο γιος του ιδρυτή, Δημήτρης Κουρτάκης (1908-2005), άρχισε την εμπορία των εμφιαλωμένων κρασιών της εταιρείας και επέκτεινε τη διανομή τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η εταιρεία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού. Υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Κουρτάκη εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνων στην Ελλάδα. Το 1992 ξεκίνησε συνεργασία με το Γιάννη Καλλιγά, που εξελίχθηκε στην πλήρη ιδιοκτησία των σημάτων Καλλιγά. Το 2000 η εταιρεία άλλαξε επωνυμία σε Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. Το 2004 προέβη στην εμπορική σύμπραξη με τον οινοποιό Άγγελο Ρούβαλη και απέκτησε το 50% της εταιρίας Οινοφόρος Α.Ε. Πλέον, η εταιρεία αποτελείται από τρεις διοικητικές υποδιαιρέσεις: Κουρτάκη, Καλλιγά, Οινοφόρος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις