Καμπανάκι από Γέλεν: Οι ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνουν από μετρητά τον Οκτώβριο
Καμπανάκι από Γέλεν: Οι ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνουν από μετρητά τον Οκτώβριο

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι τα ταμεία του υπουργείου θα αδειάσουν αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού.

Σε επιστολή προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου, η κα. Γέλεν τόνισε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα, αλλά το πιθανότερο είναι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Η αύξηση του ορίου του χρέους ήταν κατά το παρελθόν ένα ζήτημα ρουτίνας για το Κογκρέσο, αλλά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνταν συστηματικά να αυξήσουν το όριο, οδηγώντας ενίοτε τις ΗΠΑ στο όριο της χρεοκοπίας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κα. Γέλεν έγραψε στην επιστολή της ότι αν το Κογκρέσο περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αυξήσει το όριο του χρέους, θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, θα οδηγήσει υψηλότερα το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού και θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ.

«Μια καθυστέρηση η οποία θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της θα προκαλούσε πιθανότατα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και στις διεθνείς αγορές» πρόσθεσε.

Το Κογκρέσο μπορεί να περάσει μια αύξηση του ορίου του χρέους ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, αν και το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνεται ως διάταξη σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, όπως αυτό που αναμένεται να ψηφιστεί τις ερχόμενες εβδομάδες για την πραγματοποίηση κοινωνικών δαπανών $3,5 τρισ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις