Έλληνες αλιείς: Παράλογη και επιζήμια για τη χώρα η κατάργηση της βιντζότρατας - Να παρέμβει ο πρωθυπουργός
Έλληνες αλιείς: Παράλογη και επιζήμια για τη χώρα η κατάργηση της βιντζότρατας - Να παρέμβει ο πρωθυπουργός

Την  κατάργηση της  βιντζότρατας από την κυβέρνηση που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως κεντρική πολιτική της επιλογή επικρίνει «Εθνική Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματιών  Αλιέων  η  Μεσόγειος» σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για παράλογη, αναιτιολόγητη και αυθαίρετη απαγόρευση, επιζήμια για τα εθνικά  και  οικονομικά  συμφέροντα  της  χώρας,  επιζήμια  για  το
θαλάσσιο  περιβάλλον.

Όπως τονίζουν οι αλιείς στις 7/9/2021, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης μας με τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, με θέμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής Διαχειριστικού Σχεδίου για την βιντζότρατα, όπως έχει πλέον υποχρέωση η Ελληνική Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ψαράδες ωστόσο επισημαίνουν ότι αιφνιδιαστικά ο υπουργός τους μετέφερε την αμετάκλητη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διακοπή της διαδικασίας, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη διότι το εργαλείο αυτό έχει απαγορευτεί τόσο από την Ε.Ε. με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1967/2006 όσο και από την Ελλάδα με το Π.Δ. 553/1979.

Ωστόσο, οι αλιείς υποστηρίζουν ότι η θέση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, ψευδής και αναπόδεικτη. Επιπλέον, προσκρούει σε κάθε έννοια λογικής και προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια δικαίου και συνιστά πράξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα κι αντεθνική καθώς οδηγεί στην ανεργία και τον αφανισμό μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών βιντζότρατας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην ακριτική νησιωτική μας χώρα.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι

  • η Ε.Ε. με τον Κανονισμό του 2006 ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ αλλά έθεσε αποκλειστικά και μόνο χωρικούς περιορισμούς στη λειτουργία της βιντζότρατας (με όριο την ισοβαθή των 50 μέτρων) και παράλληλα έδωσε το δικαίωμα για την κατά παρέκκλιση λειτουργία τους με την υποβολή Διαχειριστικών Σχεδίων από τα κράτη μέλη, με την προσκόμιση και τον έλεγχο επικαιροποιημένων επιστημονικών μελετών για την αειφορία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μάλιστα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε και κρίνει ως συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία και τους περιβαλλοντολογικούς όρους τα Διαχειριστικά Σχέδια.
  • το Π.Δ. 553/1979 έθεσε περιορισμούς στη λειτουργία της βιντζότρατας αναστέλλοντας την έκδοση νέων αδειών, σε καμία όμως περίπτωση δεν απαγόρευσε τη λειτουργία τους. Απόδειξη του τελευταίου είναι ότι μόλις πέρυσι η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση εξέδωσε νόμο που έδωσε τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες βιντζότρατας επιθυμούν την οικειοθελή απόσυρση των αδειών τους, να το πράξουν αυτό με την καταβολή αποζημίωσης ύψους 25.000 €. Αφού λοιπόν το ίδιο το Κράτος ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να αποσύρουν οικειοθελώς τις άδειες τους πώς  είναι δυνατόν αυτές οι άδειες να έχουν απαγορευτεί από το 1979 ή έστω το 2006;

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του καλοκαιριού είχε υπογραφτεί 3ετής παράταση της ισχύουσας παρέκκλισης από τον αρμόδιο Υπουργό Σπήλιο Λιβανό και το σχετικό διαχειριστικό σχέδιο είχε λάβει και προέγκριση από τα αρμόδια όργανα της Ευρώπης αλλά τελικά το όλο εγχείρημα ναυάγησε για άγνωστους λόγους.

Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα όπως και οι απαντήσεις;

Είναι αλήθεια ότι η βιντζότραρα είναι το λιγότερο καταστροφικό μηχάνημα αλιείας με τα χαμηλότερα απορριπτόμενα;

«Σύμφωνα με μελέτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) τα απορριπτόμενα της βιντζότρατας κυμαίνονται από 8-10% τη στιγμή που το δίχτυ έχει απορριπτόμενα 15-26%, το γρι-γρι 26% και η μηχανότρατα 40%».

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει ευθύνη για την απαγόρευση;

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός 1967/2006 υποχρέωνε την Ελλάδα να καταθέσει διαχειριστικό σχέδιο, για όλα τα συρόμενα εργαλεία (Μηχανότρατα, Γρι Γρι, Βιντζότρατα). Σε κανένα εργαλείο δεν ακολουθήθηκε το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Είναι όντως επιζήμια η απαγόρευση της βιντζότρατας;

  • Μόνο η βιντζότρατα ψαρεύει νόμιμα το μαριδάκι! Όσο μαριδάκι υπάρχει στο εμπόριο, έχει αλιευθεί παράνομα. Ενώ με την παράνομη αλίευση, η επιβάρυνση στην τιμή είναι τετραπλάσια.
  • Η απαγόρευση ανοίγει τον δρόμο για παράνομες εισαγωγές μαρίδας από την Αλβανία και την Τουρκία,
  • Επίσης η βιντζότρατα είναι το μόνο παράκτιο εργαλείο, του οποίο ο κύριος όγκος ψαριών διοχετεύεται μέσω ιχθυόσκαλας, που σημάνει έσοδα για το κράτος.
  • Δίνει ζωή στην παραμεθόριο (3-5 άτομα πλήρωμα σε κάθε σκάφος) και μάλιστα τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, καθώς εργάζεται 6 μήνες το χρόνο, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Ως εκ τούτου οι αλιείς διερωτώνται ποιος και γιατί επιθυμεί την απαγόρευση της βιντζότρατας και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργου ώστε να σταματήσει ο παραλογισμός.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις