Λιβανός: Η μείωση για το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά  είναι της τάξεως του 6,8%
Λιβανός: Η μείωση για το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά  είναι της τάξεως του 6,8%

ΥΠΑΑΤ: Σημεία από την απάντηση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη- Βαμβάκι

·         Μιλάτε για απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 30-35% λόγω χαμηλών τιμών

·         Σας καταθέτω το Ενημερωτικό Σημείωμα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ  όπου σαφώς προκύπτει ότι από το 2016 έως το 2020 η τιμή του βαμβακιού κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με μικρές αποκλίσεις.

·         Συγκεκριμένα η μείωση για το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά  είναι της τάξεως του 6,8%

·         Μιας χρονιάς που είχαμε τον ΙΑΝΟ και για τον οποίο οι βαμβακοκαλλιεργητές έλαβαν άμεσα από τον ΕΛΓΑ 23,4 εκ ευρώ.

·         η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το ΥΠΑΑΤ με σκοπό να αναζητηθούν λύσεις στα ζητήματα του κλάδου δεν έχει συνεδριάσει μία μόνο φορά στις 7/7/2019, που αναφέρετε στην ερώτησή σας.

·         Επακολούθησαν δύο άλλες συνεδριάσεις, συγκεκριμένα στις 10/11/2020 και στις 03/06/2021.

·         Στην τελευταία της συνεδρίαση παρέδωσε τις προτάσεις της επί της «Εθνικής Στρατηγικής για την Καλλιέργεια, Μεταποίηση και Εμπορία Βαμβακιού στην Ελλάδα»

·         Έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση για να ακουστούν όλες οι απόψεις.

·         Σήμερα μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας έχει ανανεωμένη σύνθεση  και  πρόκειται να πραγματοποιεί τουλάχιστον 4 συνεδριάσεις ανά έτος

 

·         Ένταξη βαμβακιού στα προγράμματα AGRO 2:

Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την ένταξη του βαμβακιού του AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ (εντός του 2022) με προϋπολογισμό 40 εκ ευρώ, κάτι το οποίο δεν κάνατε εσείς.

 

·         ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ : Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο δεν υπάρχει διαθεσιμότητα κονδυλίων. Εξετάζεται όμως να τρέξει αυτό το «πράσινο» μέτρο και για το βαμβάκι στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

 

·         Ενίσχυση ελέγχου ποσοστού ξένων υλών:

 

Θέλουμε να επενδύσουμε στην καλή ποιότητα του βαμβακιού και πάνω σε αυτήν θέλουμε να χτίσουμε τη στρατηγική μας. Αυτό αποδεικνύεται και από τις επιτυχημένες προσπάθειες και συμφωνίες  του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Το θέμα της καθαρότητας του βαμβακιού αφορά τους εκοκκιστές.

·         Τηλεσκοπικοί έλεγχοι: Έχουμε αυξήσει το ποσοστό ελέγχου κάνοντας χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων, με στόχο να φθάσει στο 100% για όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης.

 

·         Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγω covid: Οι βαμβακοκαλλιεργητές επωφελήθηκαν από ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΥΠΟΙΚ (επιστρεπτέες προκαταβολές). Συγκεκριμένα, το σύνολο του ποσού που δόθηκε ως επιστρεπτέα προκαταβολή στους παραγωγούς βαμβακιού είναι  47.656.815,43

 

·         Εφαρμογή της απόφασης για τις αγοραπωλησίες βάμβακος:

 

Εφαρμόζεται η ανωτέρω υπουργική απόφαση, η οποία, μάλιστα, είναι εν ισχύ. Καταθέτω στα πρακτικά δύο ανακοινώσεις, μία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και μία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, που αναφέρονται στην εφαρμογή της.

 

·         Κύριε Κόκκαλη, αναγνωρίζουμε την συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στην οικονομία της χώρας και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την απαραίτητη στήριξη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις