Χωρίς φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο - Η αντίδραση της INCOFRUIT-HELLAS

 Ειδικότερα η απαίτηση του φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού για τα φρούτα και λαχανικά παραγωγής της Ε.Ε.-27 αναβάλλεται για την 1η Ιουλίου 2022 και η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε ευμενή σχόλια από τους εξαγωγείς.

Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, ο ειδικός σύμβουλός του κ. Γ Πολυχρονάκης, δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζουμε την ανακοινωθείσα νέα καθυστέρηση στην υποχρέωση έκδοσης και προσκόμισης φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού που για τον τομέα των οπωροκηπευτικών είναι θετική και θα συμβάλει στη μείωση των διοικητικών διαδικασιών & κόστους σε μια περίοδο που υφίσταται πίεση το εμπόριο τους λόγω πανδημίας και αύξησης κόστους μεταφοράς. Ως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2021, με την αποχώρηση του Ην Βασίλείου από την ΕΕ, επιβλήθηκαν τελωνειακές απαιτήσεις σε τρείς περιόδους με την πρώτη να βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι σήμερα κατά την οποία, για την εξαγωγή των περισσότερων νωπών φρούτων και λαχανικών, απαιτείται τελωνισμός των εμπορευμάτων με διασάφηση εξαγωγής (ΕΔΕ) και έκδοση πιστοποιητικού συμμόρφωσης βάσει των εμπορικών προτύπων (ποιότητας). Η δεύτερη περίοδος θα ισχύσει με την τωρινή απόφαση από 1/7/2022.Στο μεταβατικό διάστημα μέχρι 1/7/2022 θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική πιστοποίηση και θα είναι πλήρως λειτουργικά έως ότου απαιτηθούν φυτουγειονομικά πιστοποιητικά για τις εξαγωγές της Ε.Ε.».

Οι εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών

Όσον αφορά την πορεία τω εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο του συνδέσμου, συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων και από 1/5έως 17/9 ανέρχονται:

α) των κερασιών σε 36.009 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρσι,

β) των βερίκοκων σε 14.399 τόνους -30,4%,

γ) των ροδακίνων 37.098 τόνους -63,4%

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού.

Η εξαγωγή των καρπουζιών έχει τελειώσει η εμπορική τους περίοδος, με 211.400 τόνους +2,8% καταγράφοντας ρεκόρ σε τονάζ.

Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών σε 34.171 τ. -9,4%. Με την επιστροφή των αδειούχων η κανονικότητα στην κατανάλωση αποκαταστάθηκε πλην όμως σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων υπάρχει μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και συγκυριακά στην εφετινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές Παρ΄όλα αυτά, αναμένεται για μια ανάκαμψη σύντομα. Η καλή εποχή για τα σταφύλια ξεκινούν συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου, που τότε τα καλοκαιρινά φρούτα είναι εκτός αγοράς και διαρκούν έως και Νοέμβριο.

Συνεχίζονται εξαγωγές ακατάλληλων ακτινιδίων

«Ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν - εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ» σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, που δόθηκαν στην δημοσιότητα με προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, γεγονός που δεν έχει σταματήσει όπως τονίζεται και στο τελευταίο δελτίο.

Σχετικά, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, κ. Γ Πολυχρονάκης, δήλωσε τα εξής: «Ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν-εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας,(δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix , μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει στην αρχή της εμπορικής περιόδου.

Εν τούτοις από 1/8/2021 έως και 17/9/2021 127 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων ,που αφορούσαν 598,5 τόνους, καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ με κίνδυνο δυσφήμισης του προϊόντος εάν δεν πληρούν τις ενωσιακές-εθνικές εμπορικές προδιαγραφές ,ενώ δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας η διενέργεια των ζητηθέντων ελέγχων Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την διαφύλαξη της φήμης των οπωροκηπευτικών μας προϊόντων».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις