Σημαντικά οφέλη για την περιοχή του Νέστου η ολοκλήρωση της άρδευσης

Το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ με επικεφαλής τον κ. Τσαυτάρη, παρουσία του Βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ κ. Ντίνου Κλειτσιώτη, του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Αρχέλαου Γρανά και του Δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφθηκε το ιδιαίτερα σημαντικό αρδευτικό έργο της δυτικής πεδιάδας του Νέστου, που ξεκίνησε εδώ κι έναν μήνα, καθώς με παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού δόθηκε λύση στο ζήτημα της κατακύρωσης του διαγωνισμού που εκκρεμούσε για έναν και πλέον χρόνο.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 11.705.352ευρώ και αφορά στην κατασκευή αρδευτικών δικτύων με υδροδότηση από τον ποταμό Νέστο. Η άρδευση της περιοχής γίνεται με επιφανειακά δίκτυα σε τσιμεντένιες διώρυγες. Τα αρδευτικά δίκτυα που κατασκευάσθηκαν είναι σε έκταση 130.156 στρεμμάτων.
Αναφερόμενος στο έργο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής, που θα εκσυγχρονίσει όλο το αρδευτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής λέγοντας χαρακτηριστικά «Με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων και θα ωφεληθούν περισσότεροι από 2.000 αγρότες για να ποτίζουν σε ένα γόνιμο κάμπο τις εντατικές τους καλλιέργειες. Επιπλέον θα εξοικονομηθεί νερό σε ποσοστό περίπου 30%, που αυτή τη στιγμή χάνεται από διήθηση στις χωμάτινες διώρυγες, ενώ η ενέργεια που θα εξοικονομηθεί υπολογίζεται ετησίως σε 654.600 ευρώ». Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαυτάρης «Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών θα στηρίξει τους αγρότες και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, κάνοντας ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα».
Από την πλευρά τους οι τοπικοί φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνέχιση του τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή τους, το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και στην απασχόληση και ευχαρίστησαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παρέμβασή του.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις