Φον ντερ Λάιεν για κλιματική αλλαγή: Εργαστήριο λύσεων η Μεσόγειος
Φον ντερ Λάιεν για κλιματική αλλαγή: Εργαστήριο λύσεων η Μεσόγειος

Σημείωσε δε ότι η περιοχή, η οποία και είναι από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική κρίση, μπορεί να αναδειχθεί σε «εργαστήριο λύσεων».

«Όλοι μιλάμε για την κλιματική αλλαγή για δεκαετίες αλλά ο αντίκτυπός της επηρεάζει τις καθημερινές μας ζωές ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.  Η Ελλάδα δεν είχε βιώσει ποτέ τόσο άγριες πυρκαγιές όσο αυτές πέρυσι το καλοκαίρι» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Οι περιοχές που επηρεάζονται ετησίως στην Ελλάδα τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 1980. Και αυτό ισχύει για όλη τη Μεσόγειο, από την Ισπανία ως την Κύπρο, στην Αλγερία» πρόσθεσε.

Όπως είπε οι 40 βαθμοί δεν είναι πλέον εξαίρεση και δεν διαρκούν μόνο λίγες μέρες αλλά εβδομάδες και μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, 9 από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους στο μηδέν, με την Ευρώπη να ηγείται μέσω του Green Deal. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% και η οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050. «Έχουμε μέτρα ανά τομέα και βήμα-βήμα» σημείωσε και θύμισε πως οι τομείς δράσεις είναι τέσσερις:

1. Επένδυση

2. Καινοτομία

3. Συμμετοχή

4. Διεθνής δράση

Τα πράσινα ομόλογα  
Στις επενδύσεις έχει ηγετικό ρόλο η Ευρώπη, σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Μέσα από το Next Generation EU και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό διατίθενται 500 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα για το κλίμα παγκοσμίως. Το 1/3 των κεφαλαίων του Next Generation EU θα αντληθούν από την έκδοση των λεγόμενων πράσινων ομολόγων. Το πρώτο τρίμηνο φέτος η Ευρώπη θα εκδώσει περισσότερα πράσινα ομόλογα από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος.

Σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν 10.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη θέλουν να συμμετέχουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. «Η Ευρώπη βρίσκεται στην προμετωπίδα πολλών εξελίξεων, όπως το καθαρό υδρογόνο, για παράδειγμα. Το 55% των εταιρειών που ασχολούνται με το καθαρό υδρογόνο βρίσκονται στη γηραιά ήπειρο.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Μεσογείου
«Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι η Μεσόγειος ήταν το κέντρο του κόσμου. Ξέρουμε σήμερα όμως ότι βρίσκεται στην προμετωπίδα της κλιματικής αλλαγής και μια και είναι γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του κόσμου» ανέφερε και υπογράμμισε: «Η Μεσόγειος μπορεί να είναι το εργαστήριο λύσεων και να ηγηθεί του υπόλοιπου κόσμου».

Aναφερόμενη τέλος στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψη, σημείωσε ότι χάρις σε ευρωπαϊκούς πόρους θα συνδέσει τα ελληνικά νησιά με την ενδοχώρα, με το ηλεκτρικό δίκτυο και θα μειώσει την παραγωγή ενέργειας που επιβαρύνει το περιβάλλον. Οι βιομηχανικές περιοχές που βασιζόταν στην παλιά οικονομία τώρα αναζωογονούνται και γίνονται κόμβος προστασίας του περιβάλλοντος, κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις