Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι: Πως μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει τους μελισσοκόμους στην Εύβοια
Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι: Πως μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει τους μελισσοκόμους στην Εύβοια

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι ερωτηθείς σχετικά με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις στήριξης στα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα  με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν πρόσφατα οι μελισσοκόμοι της Εύβοιας από τις παρατατεμένες πυρκαγιές, απάντησε τα εξής:

Επί του παρόντος, η ΕΕ στηρίζει τους μελισσοκόμους της κυρίως μέσω εθνικών μελισσοκομικών προγραμμάτων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 60 εκατ. EUR, ποσό το οποίο διπλασιάζεται με εθνική συγχρηματοδότηση. Αυτά τα μελισσοκομικά προγράμματα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την τεχνική βοήθεια σε μελισσοκόμους και μελισσοκομικές οργανώσεις, καθώς και την ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου, μέτρα που μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους μελισσοκόμους της Εύβοιας.

Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να παρέχει στήριξη τόσο για προληπτικές δράσεις όσο και για αποκατάσταση ζημιών στο γεωργικό δυναμικό και στα δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν σχετικά μέτρα στα οικεία προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ). Μπορούν επίσης να υποβάλλουν ανά πάσα στιγμή τροποποιήσεις έκτακτης ανάγκης στα ΠΑΑ για την ενεργοποίηση στοχοθετημένων μέτρων αντιμετώπισης και την κατανομή χρηματοδοτικών πόρων.

Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να χορηγήσει κρατική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των εν λόγω ζημιών βάσει του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας. Πράγματι,υφίσταται ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων [SA.45002 (2016/N), όπως παρατάθηκε με την SA.59356 (2020/N)], το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή για την αντιστάθμιση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα. Το καθεστώς αυτό θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επιπλέον, ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδόν κάθε είδους εθνική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για ζημίες που προκλήθηκαν από δασικές πυρκαγιές στον τομέα της μελισσοκομίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις