Βιολογικά προϊόντα: Τί ακριβώς είναι και γιατί είναι σημαντικά
Βιολογικά προϊόντα: Τί ακριβώς είναι και γιατί είναι σημαντικά

Οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν βιολογικά για να συμπληρώσουν χημικά προϊόντα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (IPM) ή ως αυτόνομη μέθοδο, για την προστασία των φυτών από ασθένειες, παράσιτα εντόμων και τον ανταγωνισμό από ζιζάνια. Εδώ η Robyn Kneen, Head Global Regulatory Affairs Biologics Bayer, εξηγεί περισσότερα.

Σε τι διαφέρουν τα βιολογικά από τα  φυτοφάρμακα;

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ βιολογικών και χημικών είναι ότι τα βιολογικά είναι κατασκευασμένα από ζωντανά ή φυσικά υλικά και τα χημικά δεν είναι. Τα βιολογικά μπορούν να συντεθούν χημικά αλλά στη σύνθεση μοιάζουν με τη φύση. Και οι δύο τύποι προϊόντων προσφέρουν προστασία από μια μεγάλη ποικιλία φυτικών ασθενειών, εντόμων και ζιζανίων στους αγρότες που τα χρησιμοποιούν.

Πώς ταιριάζουν σε μια στρατηγική IPM;

Τα βιολογικά δεν θα αντικαταστήσουν τα προϊόντα χημικής προστασίας των καλλιεργειών, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται όταν χρησιμοποιούνται με μια αποτελεσματική στρατηγική IPM. Μπορούν να παρέχουν μια πιο ολιστική προσέγγιση στους καλλιεργητές για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, να βελτιώσουν την ισότητα και να ελαχιστοποιήσουν την αντοχή στα παράσιτα.

Πώς ρυθμίζονται τα βιολογικά προϊόντα;

Το κανονιστικό περιβάλλον για τα βιολογικά διαφέρει μεταξύ χωρών και περιοχών. Γενικά, οι αρχές σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι τα βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι ωφέλιμα αλλά διαφορετικά από τα χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Ακόμα κι έτσι, αυτή η αναγνώριση δεν οδήγησε απαραίτητα σε συνεπείς προσεγγίσεις στις κανονιστικές απαιτήσεις ή στις διαδικασίες επανεξέτασης. Σε ορισμένες χώρες, τα βιολογικά καταχωρούνται βάσει ειδικής νομοθεσίας ή ενδέχεται να καταχωρούνται με παρόμοιο τρόπο με τα χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Μερικές φορές υπάρχουν μειωμένες απαιτήσεις δεδομένων και άλλες φορές, μπορεί να μην υπάρχει καθόλου καλά καθορισμένη διαδικασία για την καταχώρισή τους.

Πώς εξασφαλίζουν οι αγρότες την υπεύθυνη  χρήση βιολογικών;

Με παρόμοιους τρόπους χημικής προστασίας των καλλιεργειών. Οι αγρότες μπορούν να εφαρμόσουν βιολογικά με τον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τα χημικά προϊόντα τους απευθείας στα φυτά ή στο έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται τα φυτά ή ως επεξεργασία σπόρων.

Επειδή μπορεί να περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς ως ενεργά συστατικά, οι βιολογικές ενδέχεται να έχουν ορισμένες απαιτήσεις αποθήκευσης, χειρισμού και εφαρμογής που είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότητά τους. Οι καλλιεργητές είναι υπεύθυνοι για αυτές τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης, καθώς και για την προσεκτική ανάγνωση των ετικετών και ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτές οι οδηγίες περιγράφουν λεπτομερώς τη σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης, τον χρόνο και τις μεθόδους εφαρμογής, τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και τη συμβατότητα.

Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται τα βιολογικά;

Σε περισσότερες καλλιέργειες από όσο νομίζετε! Τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο με ένα ευρύ φάσμα φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, καθώς και καλλιέργειες κηπευτικών και αγρών. Τα βιολογικά είναι ευπροσάρμοστα και λειτουργούν τόσο σε οργανικά όσο και σε συμβατικά συστήματα καλλιέργειας.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη των  βιολογικών στη γεωργία;

Βιωσιμότητα: Τα βιολογικά είναι βασικό εργαλείο στη βιώσιμη γεωργία. Αποτελούν λειτουργικό συστατικό μιας αποτελεσματικής στρατηγικής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράσιτων (IPM) και συμβάλλουν σε περιβαλλοντικά υπεύθυνα συστήματα παραγωγής.

Απόδοση και ποιότητα καλλιέργειας: Τα βιολογικά βοηθούν στη βελτίωση των αποδόσεων και της ποιότητας των καλλιεργειών. Αυτό βοηθά τους καλλιεργητές να παρέχουν υγιεινές και προσιτές ζωοτροφές και προϊόντα διατροφής σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Τα βιολογικά βοηθούν στη διαχείριση της αντίστασης λόγω των διαφορετικών τρόπων δράσης τους που οδηγούν σε αυξημένες αποδόσεις και κερδοφορία της γεωργίας μακροπρόθεσμα.

Ευελιξία στα προγράμματα ψεκασμού: Τα βιολογικά προϊόντα προσφέρουν στους καλλιεργητές ευκολία και ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα ψεκασμού λόγω της σύντομης επανεισόδου (REI) και των προ-συγκομιδών διαστημάτων (PHI). Η σύντομη επανεισδοχή σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν να μπουν στο χωράφι ή στο θερμοκήπιο αμέσως ή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από εφαρμογή βιολογικού προϊόντος προστασίας των καλλιεργειών. Τα σύντομα PHI αναφέρονται στον χρόνο αναμονής μεταξύ εφαρμογής και συγκομιδής. Η ύπαρξη σύντομων επιτρέπει τη διατήρηση καλύτερα των χρονοδιαγραμμάτων συγκομιδής και αποστολής. Οι καλλιεργητές μπορούν επίσης να διαχειριστούν πιο εύκολα τις διαφορές στις απαιτήσεις υπολειμμάτων όταν φτάνουν τα προϊόντα τους στην τροφική αλυσίδα αξίας.

Διαχείριση υπολειμμάτων: Οι βιολογικές ουσίες συνήθως δεν παραμένουν στο περιβάλλον. Δεδομένου ότι υποβαθμίζονται γρήγορα, μειώνεται ο πιθανός κίνδυνος έκθεσης στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Τα βιολογικά προϊόντα συχνά εξαιρούνται από τα ανώτατα όρια καταλοίπων (MRL) - συμβάλλοντας στη βελτίωση της παγκόσμιας εμπορευσιμότητας των καλλιεργειών που υποβάλλονται σε επεξεργασία με βιολογικά προϊόντα.

Διαχείριση Αντίστασης: Μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης παρασίτων (IPM) που συνδυάζει βιολογικά, γενετικά και χημικά προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών θα χρησιμοποιεί πολλαπλούς τρόπους δράσης και θα παρέχει μια βιώσιμη προσέγγιση στη διαχείριση της αντίστασης.

Είναι ασφαλή τα βιολογικά;

Ναί! Τα βιολογικά προϊόντα περνούν από αυστηρή καταγραφή και εκτίμηση κινδύνου βασισμένη στην επιστήμη για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, είτε βιολογικά είτε χημικά, πρέπει να πληρούν τα υψηλότερα κριτήρια ασφάλειας για να εγκριθούν για χρήση.

Είναι τα βιολογικά προϊόντα εξίσου αποτελεσματικά με τα προϊόντα χημικής προστασίας των καλλιεργειών;

Είναι αποτελεσματικά με διαφορετικούς τρόπους. Πολλά σύγχρονα βιολογικά προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών αναμένεται να ταιριάζουν με την απόδοση των χημικών προϊόντων, ιδιαίτερα όταν η πίεση των παρασίτων ή των ασθενειών είναι χαμηλή έως μέτρια.

Ακόμα και με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις αυξανόμενες επενδύσεις στην Ε & Α, τα βιολογικά προϊόντα παρέχουν χαμηλότερα επίπεδα ελέγχου και πιο μεταβλητές επιδόσεις από τα αντίστοιχα χημικά τους. Για παράδειγμα, τα βιολογικά μπορούν να μειώσουν την πίεση των παρασίτων, αλλά να μην απομακρύνουν εντελώς το παράσιτο. Επιπλέον, ορισμένες βιολογικές ουσίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν στη νόσο ή το παράσιτο -στόχο, αλλά τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι πιο μακροχρόνια. Πολλά βιολογικά χρησιμοποιούνται καλύτερα ως προληπτικό και μπορεί να έχουν την καλύτερη απόδοση όταν εφαρμόζονται στις αρχές της σεζόν.

Τα βιολογικά θεωρούνται οργανικά;

Όχι. Τα βιολογικά προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών δεν θεωρούνται απαραίτητα βιολογικά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για τους βιοκαλλιεργητές. Τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να πιστοποιηθούν από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης για χρήση ως εισροές για βιολογική γεωργία. Οι κανόνες χρήσης ποικίλλουν ανάλογα με τον κανονισμό, αλλά παρά τα ίδια τα προϊόντα δεν είναι βιολογικά, μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν ως φυτοφάρμακο που διατίθεται στους βιοκαλλιεργητές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις