Πως εξηγείται η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων
Πως εξηγείται η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων

Οι τιμές των λιπασμάτων είναι συνήθως υψηλότερες την Άνοιξη από ό, τι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, οπότε υπάρχει  ανησυχία ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος φύτευσης.

Αρκετά διαφορετικά λιπάσματα έχουν αυξηθεί σε τιμή σε σύγκριση με αυτήν την εποχή πέρυσι. Για παράδειγμα, η άνυδρη αμμωνία αυξήθηκε από περίπου $ 450 τον τόνο το περασμένο φθινόπωρο σε $ 750 τον τόνο φέτος.

Οι τιμές των εισροών, ιδίως των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των καυσίμων, σημείωσαν σημαντική αύξηση των τιμών κατά το τελευταίο έτος. Ενώ οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, έχουν υποχωρήσει από αυτά τα υψηλά επίπεδα, καθώς η συγκομιδή των φθινοπωρινών καλλιεργειών βρίσκεται σε εξέλιξη. Η οικονομία γενικά έχει επίσης δει αυτές τις αυξήσεις στα αγορασμένα προϊόντα. Αλλά ειδικά για τη γεωργία, η αύξηση των τιμών των εισροών ήταν απότομη. Αντί να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πάντα, ας επικεντρωθούμε στις τιμές των λιπασμάτων.

• Ορισμένα λιπάσματα όπως μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορος εξορύσσονται, ενώ παράγεται άζωτο (εξαιρούμε εδώ οργανικές πηγές όπως η κοπριά). Οι μεταλλευμένες πηγές τυπικά υποβάλλονται σε επεξεργασία, μερικές περισσότερες από άλλες. Τα φωσφορικά πετρώματα τυπικά υποβάλλονται σε επεξεργασία με φωσφορικό και θειικό οξύ για να είναι πιο διαθέσιμο.

• Πολλά λιπάσματα είναι συνδυασμοί αρκετών θρεπτικών συστατικών όπως 10-34-0 (άζωτο και φώσφορος) ή 18-46-0. Αυτό απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και κατασκευή και περιλαμβάνει ενέργεια.

• Όλες οι τιμές λιπασμάτων επηρεάζονται από το αυξημένο κόστος μεταφοράς, ιδίως εκείνων που εισάγονται για μεταφορές στο εξωτερικό. Και εμπλέκονται ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό ισχύει και για πολλά φυτοφάρμακα.  

• Η πιο σημαντική αύξηση αφορά το άζωτο. Τα αζωτούχα λιπάσματα παράγονται αρχικά ως άνυδρη αμμωνία. Όλες οι άλλες μορφές προέρχονται από άνυδρο (νιτρικό αμμώνιο, ουρία, 32-0-0, 28-0-0). Αυτό καθιστά την άνυδρη φθηνότερη πηγή. Ωστόσο, ακόμη και άνυδρο έχει ανέβει. Τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν περίπου $ 440/τόνο, ενώ αυτή την εβδομάδα είναι σχεδόν $ 800/τόνο και οδεύουμε στην εποχή του χρόνου, όταν οι τιμές του αζώτου θα πρέπει κανονικά να μειωθούν καθώς μειώνεται η ζήτηση. Ο λόγος είναι απλός. Ενώ χρειάζεστε μόνο ατμοσφαιρικό άζωτο ως πηγή Ν, χρειάζεστε επίσης μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και τεράστιες ποσότητες ενέργειας με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας για να δημιουργήσετε τις θερμοκρασίες και τις πιέσεις για τη μετατροπή αερίου αζώτου σε αμμωνία. Όλοι γνωρίζουμε τις αυξήσεις των τιμών εδώ.

• Ένα τελευταίο πράγμα, η άνυδρη αμμωνία χρησιμοποιείται επίσης για περισσότερο από λίπασμα. Οι χρήσεις του περιλαμβάνουν ως ψυκτικό αέριο, καθαρισμό νερού, φαρμακευτική κατασκευή, καθαριστικά και πολλές άλλες χρήσεις. Υπάρχει λοιπόν ανταγωνισμός για αυτό το προϊόν.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις