«Ανάσα» για τους κτηνοτρόφους το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και αποτέφρωσης νεκρών παραγωγικών ζώων
«Ανάσα» για τους κτηνοτρόφους το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και αποτέφρωσης νεκρών παραγωγικών ζώων

Ζωηρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στην ανοικτή παρουσίαση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και αποτέφρωσης νεκρών παραγωγικών ζώων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. στον Πύργο, από την ανάδοχο εταιρία «ΚΑΥΣΙΣ Α.Ε».

Την ενημερωτική ημερίδα άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος, που στο σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το πρόγραμμα αφού δίνει άμεσα λύσεις στους κτηνοτρόφους για τη διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων τους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αγροτοκτηνοτροφική και διαθέτει ένα πολύ μεγάλο ζωικό κεφάλαιο (περίπου 2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, 100.000 βοοειδή και πάνω από 15.000 χοιρομητέρες). Οι περισσότερες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι ημιενσταβλισμένες ή και αγελαίες, με μικρό σχετικά μέγεθος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της κτηνοτροφίας μας (η εκτατική εκτροφή με παραδοσιακές τεχνικές στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Περιφέρειας), που έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων, αποτελεί τροχοπέδη στην λήψη κοστοβόρων μέτρων, όπως η διαχείριση των νεκρών ζώων. Τα νεκρά παραγωγικά ζώα πρέπει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να αποτεφρώνονται ή έστω να υφίστανται επεξεργασία αδρανοποίησης (ανάλογα με το είδος), προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά νοσημάτων και κίνδυνος για την υγεία των ζώων, τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Το κόστος που καλείται να αναλάβει ο κτηνοτρόφος είναι δυσβάστακτο και γι’ αυτό μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ουσιαστική διαχείριση των νεκρών ζώων.

Το πρόγραμμα αφορά την τριετία 2021-2023 είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ περίπου, ήρθε να καλύψει την ανάγκη για διαχείριση των νεκρών ζώων, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει και τη δυνατότητα δειγματοληψίας από βοοειδή και αιγοπρόβατα (πάνω από 24 ή 48 μηνών για τα βοοειδή και 18 μηνών για τα αιγοπρόβατα) για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, η οποία συνεπάγεται ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 90 και 25 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα.

Η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας ενημέρωσε για τη διαδικασία που οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ακολουθούν για τη δήλωση των νεκρών ζώων στο τηλεφωνικό κέντρο 210 89 60 100, αναφέρθηκε στην έως τώρα εξέλιξη του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου 2021 και στα οφέλη των παραγωγών από αυτό.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΔΕ Χαρά Οικονόμου,ο Διδάκτωρ κτηνίατρος Δημόσιας Υγείας Κώστας Μήλιος, ηΔιευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας-Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου,η προϊσταμένη τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας Σταυρούλα Αγγελοπούλου, κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι. Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 12.00 πμ στον Κινηματογράφο «Άνεσις» στο Αγρίνιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις