Παραγωγή φράουλας: Οι ξένοι εργάτες γης οργανώθηκαν και οι Έλληνες εργοδότες «τρέχουν»

Το θέμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των αλλοδαπών εργατών γης που με επίκεντρο την Μανωλάδα και ευρύτερα την Αχαΐα και την Ηλεία είναι η καρδιά της παραγωγής φράουλας στην Ελλάδα, αναδεικνύει θέμα του τοπικού thebest.

«Οι εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και άλλες χώρες έχουν αποκτήσει συνδικαλιστική οργάνωση και πλέον βάζουν τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας τους και τις αμοιβές τους», όπως αναφέρεται σχετικά. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο προσκήνιο δεκάδες περιστατικά επιθέσεων σε εργάτες, ακόμη και με την χρήση όπλων, ενώ έχουν αναδειχθεί οι άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, οι περίπου 7.000-10.000 αλλοδαποί. Χαρακτηριστικό του ότι το επίσημο κράτος έχει κρατήσει «εκτός ραντάρ» αυτά που συμβαίνουν στην παραγωγή φράουλας, είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και αριθμοί για τους εργάτες γης, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.

Στα φραουλοχώραφα της Αχαΐας και της Ηλείας πλέον υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση και οι φραουλοπαραγωγοί «είναι σε αναμμένα καρφιά», υπογραμμίζεται, καθώς μέχρι πρότινος ο κύριος όγκος της παραγωγής εξάγετο σε υψηλή τιμή, ενώ αν δεν συλλεχθούν οι φράουλες εγκαίρως, «υποβιβάζονται» στην εγχώρια παραγωγή μαρμελάδας, για την οποία η πρώτη ύλη πωλείται στην μισή τιμή.

Πλέον, αντιμετωπίζουν οργανωμένους εργάτες που απαιτούν αμοιβή 4 ευρώ ανά ώρα για την πολύωρη εργασία τους. Ακόμη περισσότερο, ωστόσο, απαιτούν να τους παρέχονται αξιοπρεπείς χώροι διαμονής, αντί να τους αφήνουν να κατασκευάζουν μόνοι τους παραπήγματα με μουσαμάδες και πλαστικά υλικά, να υπάρχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής, αλλά και η μετακίνησή τους να γίνεται με όρους ασφάλειας, δηλαδή οχήματα μεταφοράς ανθρώπων και όχι σε φορτηγά, ακόμη και με ανοιχτές καρότσες εν μέσω κακοκαιρίας.

Σημαντικό είναι το αίτημά τους και για κατάλληλες αποστάσεις εν ώρα εργασίας προκειμένου να προστατευτούν από μετάδοση του κορωνοϊού.

Πηγή: Αυγή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις