Η ξηρασία στις ΗΠΑ «ανεβάζει» την τιμή των ζυμαρικών
Η ξηρασία στις ΗΠΑ «ανεβάζει» την τιμή των ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά αναμένεται να είναι το επόμενο αγαθό που θα πληρώσουν ακριβότερα οι καταναλωτές, μετά την ξηρασία που έπληξε τις παραγωγές σιτηρών στη Βόρεια Αμερική.

Στον Καναδά τα σιτηρά που παράγουν την «σεμολίνα», το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζυμαρικών, όπως τα σπαγγέτι, σημειώνουν πτώση παραγωγής σχεδόν στο μισό φέτος. Ενώ στις ΗΠΑ η αντίστοιχη παραγωγή είναι η μικρότερη των τελευταίων 60 ετών.

Στην Ιταλία, οι μεγάλοι παραγωγοί ζυμαρικών «παλεύουν» να προμηθευτούν το συγκεκριμένο αλεύρι, καθώς ανεβαίνει το κόστος της παραγωγής. Η αύξηση στην τιμή του καρπού επηρεάζει τόσο το «σκληρό» όσο και το «μαλακό» σιτάρι, με τα προϊόντα φούρνου, όπως το ψωμί να επηρεάζεται άμεσα, αναφέρει το Bloomberg.

Το «ανοιξιάτικο» σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζύμης για πίτσα και ψωμιά μπέγκελ, την προηγούμενη Παρασκευή σημείωσε άνοδο στα 10 δολάρια ανά 1 μπούσελ (35,2 λίτρα), για πρώτη φορά από το 2012.

Το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για αλεύρι για όλες τις χρήσεις και είναι επίσης πιθανό υποκατάστατο για το ανοιξιάτικο σιτάρι, σημείωσε άνοδο της ημέρας κατά 3,5% στα 7,74 $ το μπουσέλ στο Σικάγο. Αυτό είναι το πιο ακριβό από τον Μάιο του 2014.

Το μαλακό χειμερινό σιτάρι, ένα συστατικό σε κέικ, μπισκότα και κράκερ, σημείωσε άνοδο 2% στα 7,56 δολάρια το μπουσέλ στο Σικάγο.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο 2022 και οι πρώτες προοπτικές προκαλούν ανησυχία. Μια τρίμηνη πρόβλεψη από τις ΗΠΑ προβλέπει μεγαλύτερη ξηρασία σε ορισμένες από τις βασικές περιοχές σίτου της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους καλλιεργητές που ήδη αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη για βασικά αγροτικά προϊόντα να περιορίσουν τις μεγάλες επενδύσεις σε καλλιέργειες.

«Με την ξηρότητα, σε συνδυασμό με τις τιμές των λιπασμάτων διπλασιασμένες σε ετήσια βάση και τις ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα, πολλοί σιτοκαλλιεργητές θα ταΐζουν με κουτάλι τη σοδειά τους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζάστιν Γκίλπιν, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Σιταριού του Κάνσας. «Κάνει πιο δύσκολο να εκτιμηθεί η παραγωγή του 2022 αυτή τη στιγμή».

Η προοπτική περαιτέρω προβλημάτων εφοδιασμού το επόμενο έτος αυξάνει την πιθανότητα οι τιμές του σιταριού να συνεχίσουν να αυξάνονται και να επιδεινώνουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων. Τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν τις τιμές των τροφίμων σε υψηλό δεκαετίας εν μέσω οπισθοδρομήσεων στη συγκομιδή και διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι υψηλότερες τιμές του σιταριού θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το κόστος των ζωοτροφών, όταν η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το καλαμπόκι και τη σόγια για να βοηθήσει στη διατροφή των κοπαδιών γουρουνιών της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις