ΚΕΟΣΟΕ: Πολλά χρήματα σε επιχειρήσεις και ψίχουλα στους αγρότες
ΚΕΟΣΟΕ: Πολλά χρήματα σε επιχειρήσεις και ψίχουλα στους αγρότες

«Πολλά χρήματα στις οινοποιητικές επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό - αμπελουργικό - χώρο», υποστηρίζει η ΚΕΟΣΟΕ ότι δόθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένουμε να ξεπεράσει εν μέρει ο αμπελοοινικός τομέας τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού (κλείσιμο μαζικής εστίασης, υψηλά αποθέματα κρασιού). Αυτό περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που εξέδωσε για την κατάσταση στον κλάδο, μετά την ολοκλήρωση της 59ης Γενικής Συνέλευσης των μελών της (συνεταιριστικά οινοποιεία). Αναλυτικά, στο ψήφισμα για τον φετινό τρυγητό αναφέρονται τα εξής:

«Ο τρυγητός φέτος εξελίχθηκε ανομοιόμορφα και με ιδιαιτερότητες ανά την Ελλάδα. Στην Βόρεια Ελλάδα ο τρυγητός και από άποψη ποσοτήτων και από άποψη ποιότητας εξελίχθηκε καλύτερα.

Υπήρξαν περιοχές, όπως για παράδειγμα στην μεγάλη αμπελουργική ζώνη του Τυρνάβου, όπου οι απανωτές ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, καύσωνας, πλημμύρες και πάλι χαλάζι) περιόρισαν σημαντικά την προσδοκώμενη συγκομιδή.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πτώση της παραγωγής ήταν επίσης σημαντική, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, όσον αφορά την ποιότητα.

 •     Η συνολική παραγωγή της χώρας ανήλθε σε 171.040 tn οίνου (μειωμένος κατά 25,9%)
 •     Τα αποθέματα στις 31.7.2021 καταγράφηκαν και πάλι στο υψηλό επίπεδο των 2.641.087 hl
 •     Οι τιμές σταφυλιού στον παραγωγό αυξήθηκαν από 5%-10% μετά από την περσινή μείωση που ήταν της τάξης του 30%-50%.
 •     Κατά συνέπεια το αμπελουργικό εισόδημα για άλλη μια φορά συνέχισε την κατιούσα

Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και στήριξης της αμπελουργίας, επί της ουσίας λειτούργησαν 2 από τα 5 προταθέντα μέτρα.

1) Ο πράσινος τρυγητός με προϋπολογισμό 1.504.823 € μέτρο στο οποίο υπέβαλλαν αιτήματα 1285 δικαιούχοι σε περιορισμένο χρόνο εφαρμόσθηκε σε 5.827 στρέμματα το 2021, με χαμηλή όμως αποζημίωση ανά ποικιλία.

2) Η απόσταξη κρίσης, λειτούργησε για 125 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 34.000 tn οίνων με προϋπολογισμό 20.501.000 € το 2020 και για 83 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 22.770 tn οίνων με προϋπολογισμό 12.075.642 € για το 2021.

Το μέτρο αναμφίβολα βοήθησε τα οινοποιεία, αποτέλεσε όμως παράλληλα και ευκαιρία αθέμιτης κερδοφορίας για τους κερδοσκόπους.

Η αποθεματοποίηση, η χρηματοοικονομική διευκόλυνση για την ενίσχυση της ρευστότητας και η εφαρμογή του Μέτρου 21 για την πληγείσα πολλαπλώς αμπελουργία δεν υιοθετήθηκαν.

Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι διατέθηκαν σημαντικά ποσά στην αγορά, πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό χώρο.

Όσον αφορά το πλαίσιο των στόχων και των διεκδικήσεων της ΚΕΟΣΟΕ χωρίς μακρόσυρτες αναλύσεις, θεωρίες και ανώφελους προβληματισμούς και χωρίς κομματικές δεσμεύσεις η ΚΕΟΣΟΕ έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί με κάθε μέσο, το επάγγελμα και τον κλάδο που έχει ζήσει γενιές και γενιές αμπελουργών.

Πρώτ’ απ’ όλα οφείλει :

 •     να στηρίξει την προσπάθεια ενιαίας έκφρασης του συνεταιριστικού χώρου μέσα απ’ τις τάξεις της ΕΘΕΑΣ
 •     Να διεκδικήσει λύση εδώ και τώρα στο διαχρονικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής Γεωργίας, που σχετίζεται με την μορφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιλύοντας το ζήτημα της γης μέσα από παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν το μέγεθος και κατά επέκταση τους όρους βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας και εν προκειμένω της ελληνικής αμπελουργίας

Ειδικά για τον κλάδο μας που μαστίζεται και ταλαιπωρείται:

 •     Απ’ τις συνθήκες μιας αγοράς ανεξέλεγκτης και προβληματικής που τροφοδοτεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσκολεύει την λειτουργία των υγιών επιχειρήσεων
 •     Μιας αγοράς που οι ελληνοποιήσεις και οι παράτυπες οινοποιήσεις είναι ο κανόνας του παιχνιδιού
 •     Μιας αγοράς που διαμορφώνει τιμές για το πρωτογενές προϊόν τέτοιες που οδηγούν στην διόγκωση των εκτάσεων εγκατάλειψης των αμπελώνων

Θα πρέπει με την συγκρότηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας να ακυρώσουμε τις προαναφερόμενες παθογένειες και να δοθούν προοπτικές στον κλάδο.

Τέλος και λαμβάνοντας υπόψιν τις αρνητικές συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός τομέας, είναι αναγκαίο και επιτακτικό:

 •     να υπάρξει αναθεώρηση και βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών
 •     να αντιμετωπισθούν με ανάλογες παρεμβάσεις, με μεθοδικότητα και σε επιστημονική βάση, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που απειλούν με ερημοποίηση το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις