Ακρίβεια: Προ των πυλών κρίση με το σιτάρι; Τι θα γίνει με την τιμή του ψωμιού
Ακρίβεια: Προ των πυλών κρίση με το σιτάρι; Τι θα γίνει με την τιμή του ψωμιού

Προβληματισμό πυροδοτεί η διεθνής κρίση με τα δημητριακά, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος για ελλείψεις στο σιτάρι.

Όπως τόνισε στο Sputnik, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος: «Η μεγάλη ζήτηση και η μικρή σοδειά ενδέχεται να είναι οι παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε έλλειψη σκληρού σίτου από τον Μάρτιο του 2022 και νέες ανατιμήσεις» εξηγεί τονίζοντας ότι τιμές σιτηρών και αλεύρων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με αυξήσεις της τάξεως του 20%.

Την ύπαρξη ενός τέτοιου σεναρίου επιβεβαιώνει στο Sputnik ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως εξήγησε, ο χειμώνας είναι η χρονική περίοδος μεταφοράς των σιτηρών οπότε στη συνέχεια ενδέχεται να εμφανιστούν τα προβλήματα.

Το γεγονός ότι τα σιτηρά μεταφέρονται μόνο από τη θάλασσα επηρεάζεται από την αναταραχή που υπάρχει στις θαλάσσιες μεταφορές λόγω της αύξησης των ναύλων, των καθυστερήσεων και το μποτιλιάρισμα στα λιμάνια κατά 15 μέρες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση πυροδοτώντας μια πανδημία ακρίβειας, υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.

Πηγή: sputnik

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις